Redactia.ro
Home » Stil de viață » Depresia: primele semne. Cum recunoști un om depresiv

Depresia: primele semne. Cum recunoști un om depresiv

simptome depresie

Depresia este un termen folosit în mod liberal pentru mai multe semne ale unei perioade slabe sau proaste, dar depresia în sens clinic este altceva. Așadar cum recunoaștem depresia în sens clinic care necesită ajutorul unui specialist?

În primul rând, sunt semne specifice pentru această tulburare.

1. O perspectivă fără speranță

O perspectivă fără speranță în viață este semnul cel mai comun al acestei tulburări, vocalizat prin idei de genul ”Și de ce aș mai face ceva?”. Este foarte ușor să se pornească de la o întâmplare și să se ajungă pe spirala negativă a lipsei de speranțe în ceea ce privește propriile acțiuni.

2. Interes pierdut

Un alt semn important al depresiei majore este lipsa de interes sau retragerea din activitățile care erau foarte frecventate anterior sau care aduceau mare plăcere cum ar fi sporturile, hobby-urile sau ieșirile în oraș cu prietenii
.
O altă zonă importantă unde se pierde interesul în cazul unei tulburări depresive majore este sexul manifestat prin pierderea libidoului sau chiar impotență.

3. Probleme cu somnul și oboseală crescute

Oboseala crescută și alte probleme cu somnul, cum ar fi insomnia, sunt motive pentru care poate persoana nu mai poate avea același interes crescut pentru activitățile sale normale.
Problemele cu somnul, mai ales lipsa acestuia, pot duce și la anxietate.

4. Anxietate

Depresia nu cauzează anxietate, dar în general acestea au loc împreună. Simptomele pentru anxietate, care agravează depresia sunt:

• Nervozitate;
• Sentimentul de panică sau pericol;
• Ritm rapid al inimii;
• Respirația rapidă;
• Transpirație crescută;
• Mușchi care tremură sau tresaltă;
• Probleme în a gândi clar sau a te concentra cu privire la orice altceva decât asupra a ceea ce ești îngrijorat.

5. Iritabilitate la bărbați

Studiile au arătat că bărbații cu depresie clinică tind să fie mai iritabili decât de obicei, și de asemenea tind să mai prezinte un comportament riscant, escapist, abuz de substanțe sau furie necontrolată pe alte probleme decât în realitate.

6. Schimbări în apetit și greutate

Oamenii cu depresie prezintă probleme cu schimbările în apetit și greutate, unii în plus, alții în minus. Ce e important de reținut că aceste schimbări nu sunt voite, ci pur și simplu sunt niște rezultate ale depresiei clinice, fără ca persoana să aibă vreun control asupra lor.

7. Emoții de necontrolat

Persoana cu depresie clinică manifestă emoții necontrolate, acum plânge, acum e furioasă, fără ca ceva din exteriorul său să fi provocat aceste schimbări.

8. Perspectiva asupra morții

O altă problemă foarte serioasă și pentru care suferinzii de depresie trebuie ajutați este faptul că aceștia iau în serios posibilitatea sinuciderii, a terminării întregii suferințe.

9. Alte simptome

Alte simptome ale depresiei pot fi: probleme cu concentrarea, amintirea detaliilor, luarea unor decizii; pesimismul; dureri sau crampe care nu mai dispar; probleme digestive care nu se îmbunătățesc nici cu tratament.

Oamenii cu depresie clinică trebuie ajutați cu o vorbă bună și, preferabil, cu terapie, fie cu medicamente, sau cu amândouă (terapie și medicamente).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: