Redactia.ro
Home » Știri » Descoperire extraordinară a medicilor americani. Creierul este încă activ după moarte, iar o persoană poate ști de fapt că a decedat

Descoperire extraordinară a medicilor americani. Creierul este încă activ după moarte, iar o persoană poate ști de fapt că a decedat

Creier activ dupa moarte

Creierul este un organ absolut uimitor. Încă mai sunt multe de învățat despre asta și se pare că în fiecare zi oamenii de știință descoperă mai multe detalii despre capacitățile sale unice.

Noi cercetări de la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York sugerează că creierul uman încă funcționează după ce inima se oprește. Dr. Sam Parnia, directorul departamentului de terapie intensivă și resuscitare, este cel care conduce studiul. Acesta a petrecut foarte mulți ani studiind creierul uman. El a făcut cel mai mare studiu pe tema experiențelor aproape de moarte, iar la momentul actual analizează cum funcționează creierul după moarte.

Ce se întâmplă cu adevărat în corp și creier în momentele de după un stop cardiac

Dr. Parnia și echipa sa au discutat cu pacienții cu stop cardiac, precum și cu medicii și asistente, și au descoperit că pacienții care au intrat în moarte clinică încă mai aveau funcții cerebrale chiar și după ce erau declarați morți.

Deși poate părea o nebunie, noile cercetări sugerează funcționalitatea creierului uman chiar și după moarte. Dr. Parnia a făcut o mulțime de cercetări privind resuscitarea cardiopulmonară, conștiința umană și experiențele aproape de moarte. Cercetările sale sunt absolut fascinante și ar putea avea implicații serioase asupra modului în care înțelegem viața și moartea.

„Tehnic vorbind, acesta este modul în care se obține momentul morții – totul se bazează pe momentul în care inima se oprește. (…) Odată ce se întâmplă acest lucru, sângele nu mai circulă către creier, ceea ce înseamnă că funcția creierului se oprește aproape instantaneu. Îți pierzi toate reflexele cerebrale”, a declarat dr. Parnia pentru Live Science.

O traiectorie a morții celulare

Cortexul cerebral al creierului – așa-numita „parte gânditoare” a creierului – încetinește instantaneu, și intră în moarte clinică, ceea ce înseamnă că nicio undă cerebrală nu este vizibilă pe un monitor electric, în 2 până la 20 de secunde. Aceasta inițiază o reacție în lanț a proceselor celulare, care în cele din urmă duce la moartea celulelor creierului. Însă acest proces poate dura câteva ore după ce inima s-a oprit. Celulele nu merg instantaneu de la viață la moarte. De fapt, celulele sunt mult mai rezistente la insuficiența cardiacă.

Efectuarea resuscitării cardiopulmonare (CPR) trimite o parte din sânge la creier — aproximativ 15% din ceea ce necesită funcționarea normală. Conform studiului, acest lucru este suficient pentru a încetini procesul morții celulelor cerebrale, dar nu destul pentru a determina creierul să funcționeze din nou.

„Dacă se reușește repornirea inimii, ceea ce se încearcă prin resuscitare, se va obține din nou, în mod treptat, funcționalitatea creierului. Cu cât se prelungesc manevrele de resuscitare, moartea celulelor creierului se întâmplă în continuare, doar că se întâmplă într-un ritm mai lent”, a spus dr. Parnia pentru Live Science.

După ce a vorbit cu pacienții, dr. Parnia a descoperit că mulți dintre ei și-au putut aminti conversațiile pe care medicii și asistentele le-au avut în cameră chiar și după ce inima le-a încetat să mai bată. Chiar dacă acești pacienți au fost considerați din punct de vedere tehnic „morți”, creierul lor prelucra informațiile pe care le auzeau.

Parnia și colegii săi investighează în prezent percepția conștiinței după moarte. Cercetătorii studiului observă, de asemenea, creierul în detaliu în perioada de stop cardiac, deces și resuscitare pentru a înțelege cât de mult oxigenul ajunge la creier, tocmai când cortexul își reia activitatea, și modul în care aceste experiențe se raportează la activitatea creierului în sine.

Loading...