Redactia.ro
Home » Stil de viață » Despre codul SWIFT/BIC și rolul său în sistemul bancar internațional

Despre codul SWIFT/BIC și rolul său în sistemul bancar internațional

codul SWIFT/BIC

Deși în sistemul bancar global codurile SWIFT și BIC sunt noțiuni obișnuite când vine vorba despre realizarea transferurilor internaționale de bani, pentru majoritatea cetățenilor români aceste acronime reprezintă, încă, o enigmă. Limbajul bancar ne pune deseori în dificultate, de aceea cunoașterea termenilor specifici domeniului devine fără îndoială o necesitate în viața noastră de zi cu zi.

Ce reprezintă codul SWIFT/BIC

Codul SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) și codul BIC (Bank Identifier Code) figurează în conturile IBAN și înseamnă, de fapt, același lucru: sunt termeni prin intermediul cărora poate fi identificată orice bancă din lume. Instrumente cu ajutorul cărora instituțiile financiare comunică în cadrul unei rețele globale care procesează plățile dintre diferite țări. Denumirea codului diferă în funcție de zona geografică în care se află banca sau organizația financiară care îl utilizează, dar scopul pe care îl deservește este același.

Format din 8 sau 11 caractere, dintre care primele patru indică numele băncii, următoarele două codul internațional al țării, iar ultimele două localitatea, codul SWIFT/BIC reprezintă factorul principal care contribuie la derularea rapidă și eficientă a tranzacțiilor internaționale. În cazul în care acesta are 11 caractere, ultimele 3 reprezintă o anumită sucursală a băncii. Astfel, fie că primești sau efectuezi o plată internațională, va trebui să cunoști acest cod, pe care îl poți afla prin intermediul unui program de căutare specific, unde pot fi verificate codurile diferitelor sucursale și validitatea acestora.

Rolul său în sistemul bancar internațional

În ceea ce privește taxele, majoritatea băncilor le solicită în procesarea plăților internaționale, mai ales că de regulă transferurile bancare care folosesc codul SWIFT/BIC trec prin 1-3 bănci corespondente. Iar în contextul actual, în care dezvoltarea tehnologiei se derulează în ritm alert, se creează astfel o rețea sigură de standarde și protocoale care fac eficientă desfășurarea tranzacțiilor financiare internaționale, protocoale actualizate și perfecționate în permanență.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: