Redactia.ro
Home » Monden » Detalii mai puțin cunoscute din viața „reginei muzicii lăutărești”, Romica Puceanu: ,,Nu apărea niciodată la studio fără ceainicul ei, plin cu…”

Detalii mai puțin cunoscute din viața „reginei muzicii lăutărești”, Romica Puceanu: ,,Nu apărea niciodată la studio fără ceainicul ei, plin cu…”

Marea doamnă a ,,cântecului de mahala”, Romica Puceanu a avut o viață memorabilă și a reușit să ajungă la sufletul celor care îi ascultau piesele, celor care petreceau cu ea până în zorii zilei. Aceasta a iubit cu patos, a umblat în cercuri de oameni influenți, dar a fost întotdeauna înconjurată de semenii ei. Iată detalii mai puțin cunoscute din viața artistei!

Romica Puceanu, artista tuturor claselor sociale

Regina muzicii lăutărești s-a născut la București în anul 1926, iar la vârsta de 14 ani își făcuse deja debutul muzical în cafenelele locale din cartierele Floreasca și Herestrău, de la periferia Bucureștiului.

,,Romica Puceanu avea un repertoriu inepuizabil de cântece de acest gen”, își amintea în vara anului 2005 acordeonistul și cântărețul Victor Gore.

Cântăreața a înregistrat primul ei album, în studioul Tomis al Electrecord, în anul 1964 cu Taraful Frații Gore, cei care au și propulsat-o.

Frații Gore au fost cei care i-au descoperit verișoarei lor vocea de aur și au ajutat-o pe mai departe. Aceștia i-au aranjat concerte la nunțile din cartierul în care locuiau familiile Gore și Puceanu.

Acolo, Romica Puceanu cânta melodii cu versuri emoționante, în care descria viața de zi cu zi, dorințele și suferințele oamenilor simpli, din popor.

Printre cele mai cunoscute melodii ale solistei se numără „Şaraiman“, „Ileană, Ileană“, „Anii mei şi tinereţea“, „Eu de când te-am cunoscut“, dar și multe altele.

Mai presus de toate, ea a fost o interpretă de suflet a cântecelor din suburbiile sărace, care îmbinau ritmurile turcești cu melodii și versuri românești. Aceasta a devenit rapid întruchiparea muzicii lăutărești din România, fiind cea mai bine plătită interpretă din țara noastră.

Romica Puceanu a reușit să își facă un renume dincolo de granițele țării, fiind foarte îndrăgită inclusiv în SUA și Japonia.

Vocea sclipitoare a Romicăi Puceanu a răsunat atât în ,,mahala” cât și la chermeze și petreceri susținute de oameni influenți ai perioadei comuniste.

Romica Puceanu a însemnat pentru mulți țigani la fel de mult cum a însemnat pentru români legendara cântăreață Maria Tănase.

,,Când cântam melodii lente și triste, țiganii plângeau, nimeni nu putea mânca nimic!”, povestea Victor Gore.

Romica Puceanu avea un obicei neobișnuit

Romica Puceanu cânta sută la sută muzică lăutărească și îi plăcea să improvizeze. Aceasta era o femeie plină de viață, amuzantă, care nu apărea niciodată la studio fără ceainicul ei, plin cu coniac.

Când unul dintre inginerii de sunet a observat, în timpul unei înregistrări în studio, că își ținea cuvintele în sus greșit și i-a menționat acest lucru, Romica i-a răspuns:

,,Aș fi cântat vreodată cu acești oameni (frații Gore) dacă aș fi știut să citesc?”.

Romica Puceanu, relație specială cu Amza Pellea

Acordeonistul Andrei Mihalache susţine că Romica Puceanu ar fi fost îndrăgostită de marele actor Amza Pellea :

„Cântam într-o seară şi văd că se duce repede la oglindă şi-şi dă cu pudră, se aranjează, îşi face părul. Noi ne distram, râdeam: ,,Ce faci?”. ,,Vine Amza.” Eu cu patronul am început să râdem, aşa, mai cu respect, aşa, mai pe înfundate. Mi-e Dumnezeu martor: a venit Amza Pellea, când l-a văzut s-a dus, s-au luat în braţe, s-au pupat, au stat la masă şi, într-adevăr, a fost o relaţie foarte frumoasă între Amza Pellea şi Romica“, a povestit el, potrivit playtech.ro.

Cum și-a găsit sfârșitul Romica Puceanu

Mulți au plâns-o pe regretata artistă. Aceasta a murit în urma unui grav accident de mașină în 1996, în timp ce se întorcea acasă de la un spectacol de nuntă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: