Redactia.ro
Home » Știri » Diferența dintre salariul brut și salariul net

Diferența dintre salariul brut și salariul net

salariu brut și salariu net

Toți cei care lucrăm am auzit sau chiar am discutat cel puțin o dată despre termenii de salariu brut și salariu net. Dar câți dintre noi știm diferența dintre cele două tipuri?
Pentru a înțelege semnificația fiecărui termen, mai întâi haideți să vedem ce înseamnă salariul în sine.

Salariul este reprezentat de suma prin care suntem remunerați în schimbul muncii prestate în cadrul unui job. De reținut că angajatorul este obligat să plătească salariul în fiecare lună, la data stabilită în contractul de muncă semnat, existând, totuși, posibilitatea ca acesta să fie plătit în mai multe rate.

Diferența dintre salariul brut și salariul net

Salariul brut este suma care apare în contractul de muncă, în aceasta fiind incluse taxele plătite către stat.

Salariul net este suma de care angajatul se poate folosi fără să se frământe că are de plătit contribuții la stat. Cu alte cuvinte, suma pe care o primim “în mână”, după ce contribuțiile au fost plătite.

Dacă v-ați întrebat vreodată unde merg banii din salariul brut, iată răspunsul: contribuțiile obligatorii au în componență contribuția pentru pensii (CAS), cea pentru sănătate (CASS), contribuții datorate de către angajat, dar și CAM-ul, mai exact, constribuția asiguratorie pentru muncă, fiind datorată de către angajator.

De asemenea, în obligațiile de plată ale angajaților este inclus și impozitul pe venit.

Diferența dintre salariul brut și salariul net. Ce trebuie să știi:

Potrivit Codului Muncii, suma totală lunară din reținerile salariale trebuie să fie mai mică de jumătate din salariul net, iar ambele salarii sunt confidențiale pe teritoriul țării noastre, astfel că, angajatorul este obligat să se asigure de păstrarea confidențialității.

Anagajatorii se concentrează pe respectarea acestei obligații deoarece doresc să creeze un climat pozitiv și favorabil în cadrul firmelor, încercând astfel să evite apariția demotivării și a tensiunii în rândul angajaților.

De asemenea, această obligație a angajatorilor este deseori reflectată și la nivelul angajaților.

O altă specificație din Codul Muncii spune că, în momentul stabilirii salariului, este interzis orice fel de discriminare, indiferent că este bazată pe orientare sexuală, vârstă, sex, rasă, culoare, etnie etc.

Tot în cadrul Codului Muncii sunt specificate următoarele:

 Salariul brut oferit lunar trebuie cel puțin să egaleze salariul de bază minim brut pe economie.

 Angajatorul poate fi obligat să plătească daune-interese dacă întârzie cu plata salariului din motive nejustificate.

 Salariul trebuie plătit cash minim o dată pe lună, conform contractului de muncă încheiat.

Curiozități despre salarii:

 România se află pe locul doi, după Bulgaria, în categoria celor mai mici salarii din Europa.

 În anul 2015, un angajat din ramura imobiliară obținea cel mai mare salariu de pe teritoriul țării noastre, acesta având o valoare de 147.000 euro pe lună.

 În România există aproximativ 56.000 de milionari în dolari.

Pentru cei care doresc să afle unde se duc banii din salariul lor brut și care este, de fapt, salariul net, există pe internet numeroase calculatoare pentru salarii prin care pot afla toate aceste informații.

Loading...