Redactia.ro
Home » Știri » Discriminare după recalcularea pensiilor? Femeile primesc pensii cu 16% mai mici decât bărbații în 2023

Discriminare după recalcularea pensiilor? Femeile primesc pensii cu 16% mai mici decât bărbații în 2023

Pensionarea anticipată, interzisă din septembrie 2024. Categoriile de angajați vizate de noua lege 

Discriminare după recalcularea pensiilor? Femeile primesc pensii cu 16% mai mici decât bărbații în 2023

Femeile primesc pensii cu 16% mai mici decât bărbații în 2023

Un nou aspect a înfuriat românii din întreaga țară! Femeile primesc pensii cu 16% mai mici decât bărbații după recalcularea acestora. Liderul CNS, Bogdan Hossu, a oferit toate detaliile despre noul sistem de reevaluare a pensiilor:

„În sensul în care în prima jumătate este identic cu ceea ce este astăzi, adică se face o calculare a valorii punctului de pensie în anul respectiv, asta însemnând că-n fiecare lună se împart veniturile tale, pentru care ai plătit contribuție de asigurări sociale la salariul mediu din luna respectivă, îți dă un punctaj, se adună toate cele 12 luni, se împarte la 12. Deci dacă n-ai muncit o lună sau două, evident că tot la 12 se împarte, deci punctajul scade. Punctajul anual, pe noua lege, 127, nu se mai face încă o ponderare cu vârsta standard de contribuție, adică practic se adunau fiecare an de contribuție și se împărțea la 35 de ani la bărbați, 30 la femei, nu se mai face această nouă ponderare, drept pentru care se aducă punctajele anuale și se înmulțește cu o valoare fixă. Nu este clar care este valoarea fixă.

Evident, dacă se făcea coeficientul de corecție, cam 77% din inechitățile și justiția din sistemul de pensii ar fi fost eliminate, rămâneau celelalte legate de documente care n-au putut fi scoase de toți salariații, întreprinderile au plecat… de fapt, decidenții politici au făcut o mizerie personală fiecărui cetățean al României care se pensionează, în sensul în care, pentru întreprinderile care s-au închis, s-au dat în administrare documentele care ar trebui păstrate 50 de ani, conform legii, unor entități private care nu au nicio responsabilitate și te și jecmănesc pentru un document care ar trebui să existe ca atare”, a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS ”Cartel Alfa”, în emisiunea „Totul despre bani”, transmisă pe DCNews și DCBusiness.

Formula de calcul se schimbă

Autoritățile au anunțat că începând cu acest an se va modifica formula de calcul a pensiilor pentru ca pensiile tuturor românilor să poată fi recalculate în cel mai scurt timp posibil.

După ce s-a decis ca valoarea punctului de pensie să fie majorată cu 200 de lei, valoarea punctului de pensie a fost majorată la 1.785 de lei, iar acum pensia va fi recalculată.

Mai mult, acesta pare a fi ultimul an al unei astfel de creșteri, iar de anul viitor, valoarea punctelor de pensie va crește odată cu rata medie anuală a inflației plus creșterea reală de 50% a salariilor medii, potrivit Antena 3 CNN.

Autoritățile au anunțat că noua formulă de calcul al pensiei va fi stabilită tocmai până la sfârșitul lunii martie a acestui an și va fi stabilită prin Legea nr. 127 din 2019, mai degrabă decât prin legea elaborată prin Planul Național de Redresare și Negocierile de Reziliență.

Autoritatea a mai dat asigurări că modificarea formulei de calcul al pensiei nu înseamnă că pensia va fi redusă, ci mai degrabă că scopul principal al metodei este „abordarea inechităților din sistem”.

Ajutoare pentru românii cu pensii mici

Pe lângă majorarea punctului de pensie, pensionarii au beneficiat în acest an de diverse ajutoare de stat, inclusiv ajutoare financiare cuprinse între 600 și 1.000 de lei, în funcție de cuantumul pensiei.

Pe lângă această majorare de 12,5% stabilită de guvernanți, pensionarii vor primi și un ajutor în funcție de preagul la care se încadrează:

Astfel, românii care au pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei. Totodată, coaliția a decis acordarea celei de-a 13-a indemnizații pentru persoanele cu handicap.

Un alt aspect este ajutorul pentru plata facturilor la energie de 1.400 de lei. Acesta se acordă pensionarilor cu vârsta de peste 60 ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei.

Impactul financiar al acestor ajutoare și a majorării este de 26,65 miliarde de lei.

„Hotărârea care s-a luat la nivelul coaliţiei a fost transpusă într-un act normativ. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 168 din 8 decembrie 2022, care legiferează acele hotărâri luate la sfârşitul lunii noiembrie şi, pe lângă majorarea punctului de pensie la noua valoare de 1.785 de lei, vor fi şi acele ajutoare one-off, de 1000 de lei, 800 de lei şi 600 de lei, care se vor da în două tranşe, respectiv în luna ianuarie şi în luna octombrie”, explică Daniel Baciu, preşedinte la Casa Naţională de Pensii Publice, potrivit romaniatv.net.

Ce apare pe talonul de pensie

Preşedintele Casei de Pensii a explicat că „pe lângă pensia majorată, pe talonul de pensie apare şi ajutorul în sumă fixă”:

„Aş vrea să fac această precizare că pe talonul de pensie din luna ianuarie 2023, pe lângă pensia majorată cu noua valoare a punctului de pensie, va apărea distinct şi acest ajutor financiar în sumă fixă. Poştaşul când va veni şi va achita pensia va da în luna ianuarie atât pensia, cât şi acest ajutor.

Din acest moment, o dată ce avem aceste lucruri foarte clare stipulate într-un act normativ, noi începem o cursă contracronometru astfel încât să reuşim ca aceste valori să le implementăm în sistemul informatic integrat al Casei Naţionale de Pensii, astfel încât din primele zile ale lunii ianuarie noi să începem să achităm pensiile majorate tuturor pensionarilor.

În primul trimestru din 2023, noua lege a pensiilor este un jalon în PNRR. Va trebui să avem un nou act normativ care să legifereze pensiile din sistemul public. Se lucrează şi în această perioadă”, a mai explicat Daniel Baciu, preşedintele CNPP, potrivit sursei citate.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: