Redactia.ro
Home » Știri » Doi cetățeni libanezi au vrut să intre în România cu o comoară antică, în bagaje. De unde provine 

Doi cetățeni libanezi au vrut să intre în România cu o comoară antică, în bagaje. De unde provine 

Pe aeroportul din Otopeni, au fost reperați, de către poliţiştii de frontieră, doi cetăţeni libanezi care au încercat să introducă pe teritoriul Romîniei 80 de piese ce fac parte din categoria artefactelor arheologice.  Iată ce s-a întâmplat!

Doi cetățeni libanezi au vrut să intre în România cu o comoară antică, în bagaje

La sosirea în ţară a unei curse din direcţia Cairo, autoritățile din cadrul Aeroportului Henri Coandă – Otopeni au depistat doi bărbați ce doreau să introduce pe teritoriul țării 80 de piese ce fac parte din categoria artefactelor arheologice.

Printre aceste artefacte arheologice se numărau monede, statui, bijuterii din epoca romană. Acestea au fost trimise specialiştilor din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României, iar recent Poliția de Frontieră au comunicat rezultatul preliminar al expertizei. Potrivit acesteia, piesele sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt:

Anunțul făcut de Poliția de Frontieră

„În cauză, se efectuează cercetări, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv şi care au fost exportate ilegal,” a anunțat Poliţia de Frontieră, potrivit News.

„Cu ocazia efectuării formalităţilor de frontieră, în urma unei analize de risc, poliţiştii de frontieră, împreună cu lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Otopeni, au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra bagajelor celor în cauză. Cu această ocazie au fost descoperite 80 de piese susceptibile de a face parte din categoria artefactelor arheologice,” a mai spus Poliția de Frontieră.

O mare parte din piesele pe care le aveau cetățenii libanezi provin din Egipt

Ulterior, obiectele au fost trimise Muzeului Naţional de Istorie a României. Specialiștii au explicat că  piesele expertizate sunt autentice şi au ca ţară de provenienţă Egipt, „monedele datând din perioada romană, fiind emisiuni ale monetăriei din Alexandria”, potrivit aceleași surse.

Tot aceștia indică faptul că lotul acoperă o perioadă foarte largă, de la Regatul Vechi la perioada romană şi necesită, în continuare, expertize specializate şi analize specifice.

Acum, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea fac cercetări amănunțite pentru „introducerea pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale ale statului respectiv, şi care au fost exportate ilegal”, relatează aceeași sursă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: