Redactia.ro
Home » Stiri » Doliu în lumea artistică din România. A murit un mare actor

Doliu în lumea artistică din România. A murit un mare actor

Lucian Iancu. Foto: Facebook

Lumea teatrului și a cinematografiei din România este în doliu după dispariția marelui actor, regizor și profesor Lucian Iancu, care s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Cu o carieră de peste șase decenii, Lucian Iancu a fost o personalitate marcantă a scenei românești, lăsând în urmă o moștenire artistică de necontestat.

O carieră impresionantă: peste 60 de roluri memorabile

Lucian Iancu a interpretat peste 60 de roluri în teatru și film, remarcându-se printr-o activitate artistică vastă și diversă. A fost actor de teatru și film, regizor, dar și director al Teatrului Dramatic din Constanța, una dintre cele mai importante scene ale țării. Pe lângă activitatea sa în teatru, Lucian Iancu a fost profesor la Universitatea „Hyperion” din București și la Universitatea „Ovidius” din Constanța, contribuind semnificativ la formarea noilor generații de actori.

Cariera sa a început la teatrele din Botoșani, unde a interpretat rolul emblematic Cyrano din „Cyrano de Bergerac” de Edmond Rostand. A continuat cu colaborări notabile la Piatra Neamț, unde a jucat în spectacole regizate de Andrei Șerban, precum „Noaptea încurcăturilor” și „Omul cel bun din Seciuan”. Ulterior, a evoluat pe scena Teatrului Mic din București, consolidându-și reputația de actor talentat și versatil.

Capodoperele scenice de la Constanța

Lucian Iancu a fost o prezență constantă pe scena Teatrului Dramatic din Constanța, unde a interpretat numeroase roluri care au rămas în memoria colectivă. Printre acestea se numără:

Ianke din „Take, Ianke și Cadîr” de Victor Ion Popa, o capodoperă a teatrului românesc.
Palaestrio din „Miles Gloriosus” de Plaut, în regia lui Silviu Purcărete.
Agamemnon din „Legendele Atrizilor”, regizat de același Silviu Purcărete.
Tatăl din „Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă” de Horia Lovinescu, spectacol care a fost preluat și transmis de Televiziunea Română.
Pe lângă activitatea sa actoricească, Lucian Iancu a regizat o serie de spectacole memorabile, printre care:

„Răzbunarea” de Aleksander Fredro (1980).
„George Dandin sau Soțul păcălit” de Molière (1994).
„Sosesc diseară” și „Visul unei nopți de iarnă” de Tudor Mușatescu.
„Scene din viața lui Constantin cel Mare” de Cristina Tamaș (2002).
„Elixirul de dragoste”, un spectacol cu text și regie proprie (2002).

Drama vieții: deținut politic și încercările destinului

Lucian Iancu nu a fost doar un artist excepțional, ci și un om care a trecut prin încercări grele, marcate de contextul politic al vremii. În 1985, a încercat să părăsească ilegal România, la bordul unui mineralier condus de Florentin Scalețchi, însă tentativa sa a fost descoperită.

Condamnat la 20 de ani de închisoare, Lucian Iancu a fost deținut politic timp de cinci ani, în penitenciarele de la Poarta Albă și Aiud. În urma acestui episod, autoritățile comuniste au ordonat distrugerea tuturor materialelor promoționale în care apărea numele său, inclusiv afișe, programe de spectacol și fotografii – peste 20.000 de exemplare au fost arse.

Aceste evenimente nu i-au înfrânt spiritul, iar după Revoluția din 1989, Lucian Iancu a revenit în teatru cu și mai multă determinare.

Recunoaștere și omagiu

În 2 februarie 2020, Teatrul de Stat Constanța i-a dedicat un eveniment-surpriză, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Momentul a avut loc chiar înaintea unei reprezentații a spectacolului „Gaițele” de Alexandru Kirițescu, regizat de el, spectacol care a avut premiera în 2012 și s-a jucat cu săli pline până când clădirea teatrului a intrat în renovare, în 2022.

Lucian Iancu a făcut parte din generația de aur a teatrului constănțean, alături de nume precum Vasile Cojocaru, Eugen Mazilu, Titus Gurgulescu, Liviu Manolache și Virgil Andriescu. Pe lângă cariera sa în teatru, a jucat în peste 20 de filme de cinema și televiziune, primind numeroase premii pentru contribuția sa artistică.

Mesajul emoționant al Teatrului de Stat Constanța

Teatrul de Stat Constanța a transmis un mesaj plin de durere și respect pe pagina sa oficială, omagiindu-l pe marele artist:

„Aseară s-a stins din viață actorul Lucian Iancu, mare vedetă a scenei constănțene și nume inconturnabil în istoria teatrului constănțean și național. Echipa Teatrului de Stat Constanța este alături de familia îndoliată și deplânge pierderea suferită de comunitatea artistică din Constanța și de lumea teatrală.

Lucian Iancu a fost director al teatrului constănțean în două rânduri, între 1984 – 1985 și între 1994 – 1998. A fost profesor la Universitatea Hyperion și decan al Facultății de Teatru a Universității ‘Ovidius’. În anii ’90 a fost invitat să joace la Limoges, în spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov, în regia lui Silviu Purcărete. A fost un adevărat reper al teatrului românesc. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

O moștenire de neuitat
Lucian Iancu rămâne o figură de referință în teatrul românesc, un simbol al dedicației și talentului artistic. Deși s-a stins din viață, contribuțiile sale vor dăinui, inspirând generațiile viitoare de artiști și iubitori ai teatrului.

Comunitatea artistică din România este profund îndurerată de pierderea unui asemenea titan al scenei, iar amintirea lui Lucian Iancu va rămâne vie în inimile tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: