Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în lumea filmului! A murit un actor legendar

Doliu în lumea filmului! A murit un actor legendar

Doliu în lumea filmului! A murit un actor legendar

În data de 20 iunie 2024, lumea cinematografiei a suferit o pierdere imensă! Donald Sutherland, actorul canadian de renume mondial, a decedat la vârsta de 88 de ani. Acesta s-a stins din viață joi, la Miami, după o lungă suferință, conform unui comunicat emis de agenția sa de impresariat, CAA.

Doliu în lumea filmului

Kiefer Sutherland, fiul regretatului actor, a transmis un mesaj emoționant pe Instagram, exprimând durerea și respectul său pentru tatăl său:

„Cu inima grea, vă spun că tatăl meu, Donald Sutherland, a murit. Personal cred că unul dintre cei mai importanți actori din istoria filmului. Niciodată descurajat de un rol, bun, rău sau urât.” Kiefer a adăugat că tatăl său „a iubit ceea ce a făcut și a făcut ceea ce a iubit și nu se poate cere niciodată mai mult decât atât. O viață bine trăită.”

Sursa foto: consequence.net

Cariera sa a durat peste 50 de ani

Donald Sutherland a avut o carieră prolifică, întinsă pe mai bine de 50 de ani, cu peste 140 de credite în filme și seriale de televiziune. A devenit cunoscut publicului larg pentru rolurile sale din filme precum „MASH”, „Klute” și seria „The Hunger Games”. De-a lungul carierei sale, a câștigat un Emmy pentru interpretarea sa din „Citizen X” și două Globuri de Aur.

Printre rolurile notabile ale lui Sutherland se numără cele din „The Dirty Dozen” (1967), „Kelly’s Heroes” și „Klute”, unde a jucat alături de Jane Fonda. A avut apariții memorabile și în filme precum „JFK” de Oliver Stone, „Ordinary People” – câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film, „Buffy the Vampire Slayer”, „Backdraft” și „The Italian Job”.

În anii mai recenți, Sutherland a fost recunoscut pentru rolul său din seria „Trust”, în care l-a interpretat pe magnatul petrolier J. Paul Getty, și din „The Undoing”. De asemenea, cinefilii mai tineri și-l amintesc probabil ca maleficul președinte Snow din seria de filme „The Hunger Games”.

Născut în Saint John, New Brunswick, Donald Sutherland a avut o copilărie marcată de probleme de sănătate, inclusiv poliomielită. Cu toate acestea, a depășit aceste dificultăți și a urmat cursurile Universității din Toronto, unde a studiat inițial ingineria, înainte de a se îndrepta spre dramaturgie. A obținut diplome în ambele domenii, dar a fost atras irezistibil de scenă și de cinematografie.

Donald Sutherland și Kiefer Sutherland au apărut împreună în mai multe filme, inclusiv în comedia-dramă „Max Dugan Returns” (1983) și în adaptarea lui John Grisham „A Time to Kill”. Totuși, cei doi nu au jucat într-o scenă împreună până la westernul din 2016 „Forsaken”. Kiefer a mărturisit că această experiență a fost una de neuitat și că a petrecut ani de zile căutând un proiect pe care să îl poată împărtăși cu tatăl său.

Într-un interviu din 2019 pentru Reuters, Sutherland a oferit sfaturi valoroase tinerilor actori: „Încearcă să fii cât mai sincer posibil, citește, citește mult, învață, memorează lucruri, bucură-te de arta ta, studiază dansul, fii artist de circ, învață cum să jonglezi cu atâtea lucruri, dar mai ales trebuie să observi.”

În 2017, Donald Sutherland a fost onorat cu un premiu onorific de la Consiliul de administrație al Academiei de Arte și Științe Cinematografice pentru întreaga sa carieră și contribuția sa remarcabilă la cinematografie. De asemenea, a fost decorat cu Ordinul Canadei, una dintre cele mai înalte distincții civile ale țării.

Viața personală

Donald Sutherland și-a cunoscut prima soție, Lois Hardwick, în timpul facultății, și cei doi s-au căsătorit în 1959. După mutarea la Londra, unde a lucrat ca actor de teatru, a ajuns în cele din urmă la Hollywood în anii 1960. Aici, succesul său a început cu filmele „The Dirty Dozen” și „MASH”.

Sutherland a avut trei căsătorii: cu Lois Hardwick, cu actrița Shirley Douglas, și cu actrița Francine Racette, cu care a avut trei fii. Din mariajul cu Shirley Douglas, Sutherland a avut doi copii, Kiefer și Rachel, ambii ajungând să lucreze în industria filmului.

Astfel, Donald Sutherland a lăsat o moștenire impresionantă în lumea filmului și teatrului, fiind considerat unul dintre cei mai importanți actori din istoria cinematografiei. A trăit o viață plină de realizări și a adus contribuții inestimabile artei dramatice. Va rămâne în memoria noastră ca un artist desăvârșit, a cărui pasiune și talent au inspirat generații întregi.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: