Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în lumea muzicii populare. S-a stins din viață taragotistul Luca Novac

Doliu în lumea muzicii populare. S-a stins din viață taragotistul Luca Novac

S-a stins din viață taragotistul Luca Novac

Doliu în lumea muzicii populare. Taragotistul Luca Novac s-a stins din viață, la vârsta de 79 de ani.  Deși medicii au încercat să-l salveze, inima artistului a cedat. Mulți artiști din lumea muzicii populare și-au exprimat condoleanțele după ce au aflat de moartea acestuia.

Doliu în lumea muzicii populare. S-a stins din viață taragotistul Luca Novac

Doliu în lumea muzicii populare. Luca Novac, taragonistul în vârstă de 79 de ani, cunoscut ca artist în lumea muzicii populare, s-a stins din viață din cauza problemelor pe care le avea cu inima. Deși medicii au încercat să facă tot posibilul pentru a-l salva, acesta a murit. Conform primelor informații, artistul și-a dat ultima suflare în casa sa din Timișoara. Luca Novac s-a născut în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin, în 1941, fiind crescut într-o familie de instrumentiști. Luca Novac a învățat să cânte la fluier, caval, ocarina, cimpoi, saxofon și clarinet, dar a iubit cel mai mult taragotul. În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată ulterior în „Doina Banatului. Tot atunci a făcut și primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

După câțiva ani a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub conducerea dirijorului Gelu Stan, iar de aici a plecat peste hotare să promoveze muzica românească, în China, Coreea, Mongolia și în Uniunea Sovietică. Totodată, Luca Novac a făcut parte și din formația Radu Simion, făcându-se remarcat cu melodiile „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”. Acesta a primit Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, în decembrie 2004, din partea președintelui României Ion Iliescu, pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești.

Mesajul de condoleanțe din partea marilor artiști care l-au cunoscut pe Luca Novac

Soțul Olguței Berbec este extrem de afectat de moartea taragonistului Luca Novac. Remus Novac era cel mai probabil rudă cu celebrul taragonist, dacă stăm să observăm numele lor de familie, dar și înclinația lui spre muzica populară. ”Drum lin spre cer maestre”, a ținut să precizeze soțul Olguței Berbec, pe pagina sa de Instagram.

Plânge banatul! Dragi iubitori ai melosului popular, azi 15 Februarie 2021 a plecat spre stele taragotul de aur al banatului ,,Luca Novac,, cel care a fost fruncea banatului care prin plecarea sa în lumea fără dor lasă un gol imens în familia artiștilor din banat și din toată țara. Maestre Luca, ai fost modelul multor taragotiști care cu siguranță acum lăcrimează în urma ta și cu siguranță vei rămâne viu în inimile noastre.Adio Maestre Luca Novac, drum lin spre ceruri, veșnica ta pimenire!”, a scris Vasile Coca, membru al Ansamblului artistic profesionist Porolissum Zalau.
De asemenea, și interpreta de muzică populară Andreea Voica a transmis un mesaj de condoleanțe pe rețelele de socializare, după ce a aflat de moartea artistului. „Nimeni nu va mai cânta la fel, niciodată! Cuvintele sunt prea sărace pentru a-ați mulțumi pentru tot ce ne-ai lăsat. Odihnește-te în pace Nea’ Luca! 🥲. Și tatăl lui Armin Nicoară, Petru Nicoară a postat un mesaj de condoleanțe după ce a aflat că Luca Novac s-a stins din viață la vârsta de 79 de ani.” 🖤Cu durere in suflet astazi ne luam ramas bun de la maestrul Luca Novac!!🕯 Vei fi în sufletele noastre pentru totdeauna. Dumnezeu să te odihnească in pace nea Luca!! 🖤😔„.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: