Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în lumea muzicii populare! Viorel Leancă, cel mai iubit dirijor, a murit la 70 de ani

Doliu în lumea muzicii populare! Viorel Leancă, cel mai iubit dirijor, a murit la 70 de ani

Într-o zi de toamnă, în care natura se pregătea să își schimbe straiele, lumea muzicii populare românești a pierdut unul dintre cei mai străluciți dirijori ai săi. Maestrul Viorel Leancă, cunoscut pentru contribuția sa inestimabilă la Ansamblul Artistic Profesionist „Ciprian Porumbescu”, a încetat din viață la vârsta de 70 de ani, după o luptă inegală cu o boală nemiloasă.

Cariera lui Viorel Leancă este într-un mod fundamental interconectată cu Ansamblul Artistic „Ciprian Porumbescu”. El și-a făcut debutul în acest ansamblu la vârsta de doar 15 ani, un moment care avea să marcheze începutul unei călătorii muzicale impresionante. Cu fiecare notă dirijată și fiecare melodie interpretată, Maestrul Leancă și-a lăsat amprenta profundă asupra folclorului bucovinean și nu numai.

A murit Viorel Leancă

Viorel Leancă, cunoscut și sub numele de „copilul teribil” al Ansamblului, s-a remarcat de-a lungul decadelor prin măiestria sa dirijorală. Cu o carieră ce se întinde pe parcursul a peste 50 de ani de activitate artistică ca dirijor, Maestrul Leancă a reușit să impresioneze în mod constant, rămânând în același pupitru dirijoral aproape cinci decenii.

Pe pagina de Facebook a Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”, foștii săi colegi au transmis un mesaj emoționant, ilustrând profundele lor sentimente de pierdere:

„Există o armonie în toamnă și o strălucire în cerul ei. Zorii dimineții au transformat această armonie în tăcere. Este tăcerea lăsată în sufletele noastre de vestea încetării din viață a celui ce a fost VIOREL LEANCĂ, Maestru Dirijor al Orchestrei Ansamblului Artistic Profesionist “Ciprian Porumbescu”. Astăzi, Ansamblul pe care l-a iubit atât de mult, a îmbrăcat peste straiul popular haine cernite.

Maestrul a plecat dintre noi, în toamna vieții, la Ceruri, acolo unde se spune că nu există lacrimi și dor sau suspine, lăsând în urmă scrierile sale muzicale, un adevărat tezaur al folclorului bucovinean și nu numai. Prin amprenta sa creatoare pusă pe destinele numeroșilor artiști, a strâns de-a lungul timpului ropote de aplauze la scenă deschisă. Astăzi părăsește această lume, lăsând tristețe și regrete în sufletele celor care l-au cunoscut, dar și muzica pe care a iubit-o mai mult decât oricare alt lucru și care va rămâne întru veșnicia timpului aici, pe pământ. Suntem alături de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe.”

Maestrul Leancă a lăsat în urmă o carieră demnă

Dirijorul „miracol,” cum era cunoscut de către cei apropiați, a adus contribuții semnificative la muzica populară românească. Sub bagheta sa iscusită, artiști de talie precum Sofia Vicoveanca, Irina Loghin, Mioara Velicu, Daniela Condurache, Laura Lavric, Alexandru Havriliuc, Leonard Zamă și mulți alții și-au imprimat numele cu litere de aur în pantheonul muzicii noastre tradiționale. Măiestria sa dirijorală, consecvența, și cunoașterea profundă a folclorului au făcut din Maestrul Leancă un conducător artistic admirat și respectat.

Cu un calm desăvârșit, Maestrul Leancă a condus orchestrele și ansamblurile sale cu o măiestrie inegalabilă. Fiecare gest al său la pupitru era plin de înțeles pentru artiștii interpreți, iar aparenta sa bonomie și tenacitatea au rămas constante în timp. A rămâne la același pupitru dirijoral timp de aproape cinci decenii dovedește dragostea inepuizabilă pentru folclorul neamului său, tenacitatea sa ieșită din comun, și rigurozitatea și meticulozitatea duse la cele mai înalte cote ale actului artistic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: