România este în doliu după pierderea marelui actor Liviu Crăciun, unul dintre pilonii Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Acesta a decedat la venerabila vârstă de 89 de ani, lăsând în urmă o moștenire artistică impresionantă. Colegii de breaslă și cei care l-au cunoscut au transmis mesaje pline de tristețe, rememorând clipele frumoase petrecute alături de maestru și exprimându-și regretul profund.
Liviu Crăciun, un simbol al teatrului românesc
Liviu Crăciun a fost una dintre figurile marcante ale teatrului românesc, având o carieră întinsă pe mai multe decenii. Nefericita veste a morții sale a fost anunțată de colegii săi din teatru, care și-au luat rămas bun cu adâncă tristețe de la cel care le-a fost alături pe scenă atâta timp.
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face miercuri, 25 septembrie 2024, la ora 11:00, la Cimitirul Cernica 2, pe strada Poet George Țărnea, comuna Pantelimon. Acesta va fi locul în care familia, prietenii și admiratorii săi se vor reuni pentru a-l însoți pe ultimul drum.
Mesajele de condoleanțe și recunoștință nu au întârziat să apară, exprimând sentimentele celor care l-au cunoscut și i-au apreciat talentul. „Cu adâncă tristeţe ne luăm rămas bun de la actorul Liviu Crăciun, care ne-a părăsit într-o zi senină de septembrie. (…) Amintirea sa va rămâne vie prin rolurile memorabile pe care le-a întruchipat pe scenă şi pe ecran, dar şi prin bunătatea şi generozitatea sa, care au lăsat o amprentă de neşters în inimile celor care l-au cunoscut. Drum lin către stele!”, au transmis colegii lui.
Numeroase alte mesaje de pe rețelele sociale au exprimat durerea celor care l-au cunoscut personal sau doar prin intermediul rolurilor sale memorabile: „Dumnezeu să-l odihnescă! / Trist…a plecat cu mulți ani de prietenie și de teatru de care ne bucuram de câte ori stăteam de vorbă… Drum lin în lumină! / Condoleanțe familiei! / Amintire veșnică, Dumnezeu să-l odihnească în pace!”.
Un omagiu deosebit a fost adus și de o cunoștință veche a actorului, care a împărtășit amintiri prețioase: „Din păcate, am mai primit o veste tristă, deși îmi doresc să postez lucruri frumoase. Ne-a mai părăsit un om de valoare, actorul Liviu Crăciun, care ne-a fost alături dintotdeauna. Personal, mă înclin și îi aduc un ultim omagiu, onorată fiind că l-am cunoscut. Pentru dânsul eram Nicoletuța. Ne-a lăsat scris ca amintire în albumul aniversar „UARF – 30 de ani de cinematografie” câteva gânduri și cuvinte emoționante și importante”.
Cariera impresionantă a lui Liviu Crăciun
Liviu Crăciun și-a dedicat întreaga viață artei teatrale și cinematografice. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, unde a studiat sub îndrumarea renumitului profesor Marietta Sadova, fiind parte din promoţia 1957. De-a lungul carierei sale, a demonstrat o versatilitate remarcabilă, activând nu doar în teatru, ci și în film, televiziune și radio.
Cariera sa în cadrul Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti a început în anii ’60 și s-a întins până în anul 2004. A colaborat cu regizori de renume precum Moni Ghelerter, Sică Alexandrescu, Ion Cojar, Grigore Gonţa și Gelu Colceag, aducând la viață personaje memorabile pe scenă. Unul dintre cele mai importante roluri din cariera sa a fost cel al Vornicului Jurj în piesa „Apus de soare” de B. Șt. Delavrancea, sub regia lui Dan Pița, în anul 2004.
Contribuția lui Liviu Crăciun la arta teatrală din România va rămâne vie pentru mult timp. Prin rolurile sale complexe și puterea sa interpretativă, el a lăsat o amprentă de neșters asupra publicului și asupra celor care au avut privilegiul de a colabora cu el.
Moartea sa reprezintă o pierdere semnificativă pentru scena artistică românească, însă amintirea sa va continua să trăiască prin operele pe care le-a lăsat în urmă și prin impactul pe care l-a avut asupra generațiilor de actori și iubitori de teatru. Liviu Crăciun a părăsit scena teatrului, dar spiritul său va rămâne prezent în inimile tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat. Drum lin, maestre!