Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în Republica Moldova. Primul președinte al țării a murit după ani întregi de luptă cu o boală agresivă

Doliu în Republica Moldova. Primul președinte al țării a murit după ani întregi de luptă cu o boală agresivă

GALERIE FOTO (2) Doliu în lumea muzicii: Eric Carmen, cântărețul interzis de BBC a murit

Doliu în Republica Moldova! Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a murit la vârsta de 83 de ani. Anunțul trist a fost făcut de către fostul ministru al Economiei Constantin Tampiza.

Republica Moldova plânge. Fostul președinte a murit

„La 13 septembrie,la ora 23:30 Președintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat în lupta cu boala incurabilă. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească lăngă cei drepți”, a anunţat fostul ministru al Economiei, Constantin Tampiza.

Mircea Snegur, născut la 17 ianuarie 1940 în satul Trifăneşti, judeţul Soroca, a finalizat Şcoala Medie din satul Frumuşica, raionul Floreşti, în 1956. Ulterior, a urmat studii superioare la Institutul Agricol din Chişinău, absolvindu-l în 1961. A continuat să muncească la catedra de fitotehnie a aceluiaşi institut în 1972, obținând titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe agricole.

Mircea Snegur
Mircea Snegur Sursă foto Agerpres

Între anii 1961 și 1968, a lucrat ca agronom și a fost președinte de colhoz în satul Lunga, raionul Floreşti. Ulterior, a deținut diverse funcții, inclusiv director al Stației Experimentale pentru Culturile de Câmp între 1968 și 1973, șef al Direcției principale de știință agricolă a Ministerului Agriculturii între 1973 și 1978, director general al Asociației Științifice de Producție Selecția și director al Institutului de Cercetări Științifice în Domeniul Culturilor de Câmp din orașul Bălţi între 1978 și 1981.

Cariera lui Mircea Snegur

În perioada 1981-1985, a ocupat funcția de prim-secretar al Comitetului Raional Edineț al PCM. Din 1985 până în 1989, a fost secretar al CC al PCM.

Între 1989 și 1990, a servit ca Președinte al Prezidiului Sovietului Suprem al RSSM și Președinte al Sovietului Suprem al RSSM. Din 3 septembrie 1990 până la 1 decembrie 1996, a îndeplinit funcția de Președinte al Republicii Moldova.

În data de 26 martie 1989 a fost ales deputat în Sovietul Suprem al URSS, . În plus, el a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM de legislaturile a XI-a şi a XII-a și deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XIV-a.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: