Redactia.ro
Home » Știri » Donald Trump a fost pus sub acuzare. Președintele american riscă să fie destituit

Donald Trump a fost pus sub acuzare. Președintele american riscă să fie destituit

Donald Trump

Donald Trump este al 45-lea președinte american și al treilea care a fost pus sub acuzare. Camera Reprezentanților a votat miercuri seară (joi dimineață, ora României), după mai bine de 10 ore de dezbateri, punerea sub acuzare a președintelui american pentru două capete două acuzare. Trump este acuzat de abuz de putere și obstrucționarea Congresului.

Donald Trump se face vinovat de abuz de putere pentru că ar fi condiţionat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina şi o primire a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă de reluarea investigării fiului lui Joe Biden articol adoptat cu 230 de voturi „pentru” și 197 „împotrivă”, potrivit digi24.ro.

Al doilea articol – adoptat cu 229 voturi „pentru” la 198 „împotrivă” – îl pune sub acuzare pe Donald Trump pentru obstrucţionarea Congresului, rezultată din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Trump devine altfel al treilea președinte din istoria SUA pus sub acuzare. Primul președinte american care s-a confruntat cu procedura de destituire a fost Andrew Johnson. În 1868, la doar trei ani de la încheierea Războiului Civil, el a intrat în conflict cu republicanii care au redactat 11 capete de acuzare. Susțineau că președintele nu-și îndeplinea îndatoririle constituționale.

Un secol mai târziu, în 1974, a fost rândul lui Richard Nixon să se confrunte cu procedura de destituire. Dar nu a riscat să fie destituit și a renunțat la funcție pe 9 august 1974. Al treilea președinte american amenințat cu destituirea a fost Bill Clinton. De data aceasta, motivul a fost relația sexuală a președintelui cu Monica Lewinski, una dintre stagiarele de la Casa Albă. Johnson și Clinton au fost achitați de Senat.

Prima reacție a lui Donald Trump după punerea sub acuzare

„În timp ce creăm locuri de muncă şi ne batem pentru Michigan, stânga radicală din Congres este roasă de invidie, ură şi furie, şi vedeţi ce se întâmplă”, a declarat Donald Trump în cursul unui miting de campanie în oraşul Battle Creek, la scurt timp după punerea sa sub acuzare de către Camera Reprezentanţilor.

„Democraţii încearcă să anuleze votul a zeci de milioane de americani”, a adăugat el.

„Fiecare republican a votat pentru noi! Wow! Aproape 200! Acum avem 198, la 229. Nu am pierdut niciun vot republican, iar trei democrați au votat pentru noi”, a exclamat Trump.

„Partidul Republican nu a fost niciodată atât de atacat și niciodată nu a fost mai unit decât acum”, a completat președintele american.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: