Redactia.ro
Home » Știri » Eclipsă de lună 2020. Prima eclipsă de Lună din acest an

Eclipsă de lună 2020. Prima eclipsă de Lună din acest an

Eclipsă de lună 2020

Eclipsă de lună 2020. Prima eclipsă de Lună din 2020 va avea loc în noaptea 10 ianuarie și va putea fi observată și din România.

Eclipsa de Lună în penumbră va fi vizibilă la noapte, între orele 19.08 şi 23.12. La ora 22.10 se va observa o reducere a strălucirii Lunii și o modificare de colorit. O astfel de eclipsă înseamnă că Luna nu intră de loc în umbra Pământului. Mai precis, doar o parte din Lună va trece prin conul de penumbră, iar discul acesteia va suferi o ușoară scădere în luminozitate.

Eclipsă de lună 2020. Ce se întâmplă de fapt

O eclipsă are loc atunci când Luna intra în umbra acestuia. Soarele, Pământul și Luna trebuie să fie aliniate petru ca acest fenomen să aibă loc. Timpul și durata unei eclipse depind de poziția lor relativă.

O eclipsă parțială are loc când doar o porțiune de Lună intră în umbra Pământului. Atunci când toată suprafața satelitului natural trece în umbra Pământului asistăm la o eclipsă totală de Lună. Viteza Lunii prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă (3600 km/h), și trecerea poate dura în total aproape 107 minute.

Eclipsă de lună 10 ianuarie 2020. 5 zodii vor fi profund afectate

Ultima eclipsă de Lună a avut loc pe 16 iulie 2019.

Eclipsă de lună 2020. Eclipse de Lună au loc de cel puțin 2 ori pe an, atunci când razele solare sunt împiedicate de către Pământ să ajungă la Lună. În timpul unei eclipse de Lună, Luna este mereu în faza de Lună Plină. Dacă ne-am găsi pe Soare în timpul producerii eclipsei, Luna s-ar ascunde în spatele Pământului. Orbita Lunii fiind înclinată cu 5 grade față de planul orbitei Pământului, ecliptica, cele mai multe Luni Pline nu aduc eclipse de Lună, Luna fiind ori prea la nord, ori prea la sud față de conul de umbră a Pământului.

Din punct de vedere astronomic 2020 se remarcă prin şase eclipse (patru de Lună şi două de Soare). Este o raritate, întrucât, în mod normal se produc doar patru eclipse într-un an. Următoarele două eclipse de Lună tot prin penumbră se produc la 5 iulie, respectiv la 30 noiembrie şi vor putea fi observate, astfel: cea din iulie din sud-vestul Europei, din Africa şi de pe cele două continente americane iar cea din noiembrie din Asia, din Australia, din Pacific şi de pe cele două continente americane.

Vom avea o eclipsă inelară de Soare pe 21 iunie, vizibilă din sud-estul Europei, din Asia, din nordul Australiei, din Africa, din Pacific şi din Oceanul Indian, şi o eclipsă totală de Soare pe 14 decembrie, vizibilă din sudul Africii, din sudul Americii de Sud, din Pacific, din Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica, potrivit site-ului timeanddate.com.

Cele patru evenimente astronomice care marchează începutul celor patru anotimpuri în 2020 se produc la: 20 martie 05 h 50 m – echinocţiul de primăvară, la 22 iunie 16 h 31 m – solstiţiul de vară, la 21 septembrie 00 h 44 m – echinocţiul de toamnă, la 21 decembrie 12 h 02 m – solstiţiul de iarnă, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini