Redactia.ro
Home » Stil de viață » Efectele benefice ale proteinelor asupra organismului

Efectele benefice ale proteinelor asupra organismului

GALERIE FOTO (4)

Pe măsură ce îmbătrânim, proteinele joacă un rol din ce în ce mai important în păstrarea sănătății organismului.
Proteinele constituie o parte însemnată a structurii celulei (părul nostru, pielea, şi unghiile sunt alcătuite in cea mai mare parte din proteine).Proteinele sunt substanţe complexe formate din aminoacizi. Aceşti aminoacizi conţin carbon, hodrogen, oxigen şi azot, acesta fiind elementul lor specific. Deşi în natură există doar 20 de aminoacizi aceştia se pot combina în diferite feluri, rezultatul fiind marea varietate a proteinelor.

În organismul uman, proteinele au un rol esențial. Ele participă la toate funcţiile vitale, de la creştere, dezvoltare, reproducere, imunitate, acţiunea hormonilor şi până la digestie, structurarea muşchilor, a oaselor, a pielii şi a sângelui. Proteinele sunt de asemenea şi sursă de energie – 1 gram furnizează 4 kilocalorii. De aceea, proteinele sunt considerate ca fiind indispensabile vieţii.

Ce cantitate de proteine ar trebui să consumăm în funcție de vârstă și greutatea corporală?

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, trebuie să consume zilnic între 1 și 1,2 grame de proteină pe kilogram de greutate corporală. Adulții tineri ar trebui să consume 0,8 grame pe kilogram de greutate corporală.
Alimente precum ouăle și tonul sunt surse bune de proteine, precum și oleaginoasele șidiferitele tipuri de carne și de lactate.

Știm deja că proteinele sunt destul de importante, dar știați că ele devin și mai importante pe măsură ce îmbătrânim?

Proteinele ajută la obținerea senzației de sațietate și la întărirea fibrei musculare, a oaselor si a pielii. În jurul vârstei de 60 de ani, proteinele un rol și mai mare în menținerea sănătății.

Proteinele ne ajută să rămânem puternici și activi

Cu cât îmbătrânim, cu atât masa musculară își pierde din volum. Cercetările sugerează că acest lucru seîntâmplă mai ales dacă nu avem o cantitate suficientă de proteine în dieta noastră. De-a lungul timpului, lipsa de proteine poate face ca exercițiile fizice sau chiar activitățile de zi cu zi să devină mai greu de îndeplinit.

Un nivel scăzut de proteine poate crește riscul de fracturare a oaselor. Acestea ajută la întărirea și acumularea masei musculare, astfel că vom rămâne puternici pentru mai mult timp

Proteinele țin bolile la distanță

Pe măsură ce îmbătrânim, chiar și o simplă răceală, poate duce la complicații grave. Cercetările arată că o dietă bogată în proteine poate susține un sistem imunitar sănătos, datorită aminoacizilor care ajută la producerea de anticorpi și globule albe din sânge.

Proteinele grăbesc vindecarea rănilor și ajută la recuperarea post-operatorie

Țesuturi precum mușchii, oasele și pielea conțin un procent foarte ridicat de proteine. Asta înseamnă că proteinele joaca un rol crucial in vindecarea ranilor, de la zgârieturi minore până la intervenții chirurgicale majore.

Citește și: Dieta cu hrișcă – slăbește 5 kilograme în 10 zile!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini