Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Efectele terapeutice ale mierii cu cătină

Efectele terapeutice ale mierii cu cătină

Mierea este un produs fluid, dulce, bogat în nutrienți și antioxidanți, prezintă proprietăți antibacteriene și este un aliment sănătos ce poate fi parte a unei diete echilibrate. Cătina are efecte antioxidante și antiinflamatoare ceea ce conferă numeroase beneficii sănătății. Mierea cu cătină este așadar un super aliment, considerat un elixir pentru organism ce poate fi consumată cu moderație de copii și adulți, fiind un produs recomandat pentru întărirea sistemului imunitar.

Explicăm în acest material care sunt proprietățile oferite organismului de mierea cu cătină și care sunt efectele terapeutice de care poți beneficia dacă alegi să introduci acest aliment în cadrul unei diete echilibrate.

 

Ce este mierea cu cătină?

 

Mierea cu cătină este un aliment care combină toate calitățile și proprietățile deosebite oferite de două produse cu numeroase beneficii pentru sănătatea organismului uman. La întrebarea – „este bună mierea cu cătină?” – răspunsul pe care îl oferim este – „cu siguranță” – și prezentăm în cele ce urmează și argumentele în acest sens.

S-a calculat că o lingură de miere, adică aproximativ 20 de grame are un conținut caloric de 61 de calorii, dar și 17 grame de carbohidrați, riboflavină, cupru, polifenoli, cantități mici de vitamine și minerale. Mierea este la bază zahăr, dar fără grăsimi, proteine sau fibre. (1)

Cătina sau Hippophae rhamnoides conține vitaminele A, B1, B2, B6, C, antioxidanți, cu alte cuvinte aproximativ 200 de nutrienți și componente bioactive și are numeroase proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene, anticanceroase. (2)

Mierea cu cătină este astfel un produs nutritiv, benefic pentru organism, cu potențial pentru întărirea imunității, grăbirea vindecării rănilor, menținerea sănătății organelor interne.

 

Efecte terapeutice oferite organismului de consumul de miere cu cătină

 

Acțiune puternic antioxidantă

 

Mierea și cătina au proprietăți antioxidante. Împreună pot susține și proteja organismul în ceea ce privește stresul oxidativ, limitând în același timp daunele care pot fi produse în mod normal de radicalii liberi la nivelul corpului uman. (1), (2)

 

Menține sănătatea sistemului cardiovascular

 

Nivelul colesterolului poate fi păstrat în limite normale sau chiar redus prin consum moderat de miere cu cătină. Creșterea valorilor tensiunii arteriale și dezvoltarea bolilor cardiovasculare ar putea fi prevenite prin introducerea acestui aliment în dieta zilnică. Antioxidanții din miere și cătină sunt asociați cu reducerea riscului de boli cardiovasculare. (3), (4)

 

Întărește imunitatea

 

Proprietățile antioxidante, antiinflamatorii, antibacteriene și antivirale ale mierii cu cătină fac ca în această combinație alimentul dulce să ofere protecție organismului în fața agenților patogeni și să contribuie la întărirea imunității. (1), (2)

 

Susține vindecarea rănilor

 

Din cele mai vechi timpuri mierea a fost utilizată local pe piele pentru vindecarea rănilor și calmarea arsurilor, iar astăzi este încă folosită tradițional pentru micile leziuni ce pot să apară la suprafața epidermei. Rezultatele se datorează tocmai proprietăților antibacteriene și antiinflamatorii ale mierii. Cătina poate oferi aceleași rezultate, motiv pentru care este un ingredient întrebuințat în loțiuni și creme cosmetice pentru a hidrata și îmbunătăți aspectul pielii. (1), (4)

 

Contribuie la funcționarea normală a sistemului gastrointestinal 

 

Exista unele studii potrivit cărora mierea ajută la ameliorarea afecțiunilor tractului gastrointestinal asociate gastroenteritei. Cătina poate să ofere la rândul ei protecție sistemul gastrointestinal și ajutor pentru ca funcționarea acestuia să aibă loc în parametri, ceea ce în final poate contribui și la menținerea greutății normale, însă moderația este cuvântul cheie. (2), (3)

Mierea cu cătina este ușor de introdus în dieta, servită ca atare sau în amestec cu alte produse la micul dejun, drept gustare pentru un plus de energie sau ca îndulcitor natural, înlocuitor al zahărului. Cu toate acestea, mierea cu cătină nu este indicată copiilor cu vârsta sub 1 an, persoanelor alergice, femeilor însărcinate, celor care alăptează sau celor care au unele contraindicații medicale pe fondul confruntării cu boli cronice. (1)

 

Consumul de miere cu cătină este benefic organismului cu moderație ca parte a unei diete echilibrate și diversificate. Acest material despre mierea cu cătină este strict informativ. Dacă intenționezi să introduci alimentul la mesele zilnice și te confrunți cu unele probleme de sănătate, consultă medicul înainte și respectă indicațiile sale cu privire la cantități și frecvență!

 

Surse de informare:

  1. Everything to know about the Health Benefits of Honey – https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-honey
  2. Phytochemistry, health benefits, and food applications of sea buckthorn (Hippophae rhamnoidesL.): A comprehensive review – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9763470/
  3. Honey – https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-honey/art-20363819#:~:text=In%20addition%20to%20its%20use,burns%20and%20promote%20wound%20healing.
  4. What Is Sea Buckthorn? – https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-sea-buckthorn-89947

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini