Redactia.ro
Home » Homepage » Ei sunt românii care primesc pensie chiar dacă nu au cotizat la stat. Categoria de pensionari care are parte de vești bune

Ei sunt românii care primesc pensie chiar dacă nu au cotizat la stat. Categoria de pensionari care are parte de vești bune

Ce pensie au persoanele cu dizabilități?!

Un proiect de lege depus recent la Parlament de către trei deputați, inclusiv Eugen Terente, vizează o schimbare majoră în sistemul de asigurări sociale din România, propunând acordarea pensiilor de invaliditate persoanelor cu dizabilități, indiferent de contribuțiile lor anterioare la sistemul de pensii. Această inițiativă legislativă vine în ajutorul persoanelor cu dizabilități grave, care se confruntă cu dificultăți semnificative în a se angaja și a menține un loc de muncă, oferindu-le un suport financiar vital.

Contextul propunerii legislative

Anunțul despre depunerea proiectului de lege a fost făcut de deputatul Eugen Terente pe rețelele de socializare, unde a criticat lupta politică pentru păstrarea pensiilor speciale, în contrast cu eforturile de a oferi sprijin real persoanelor cu nevoi speciale. Propunerea legislativă, depusă împreună cu Bogdan Rodeanu și Lazar Ion Marian, colegi deputați din USR, își propune să aducă o schimbare semnificativă în viața persoanelor adulte cu grad de handicap grav.

„În timp ce PSD si PNL se luptă pentru păstrarea pensiilor speciale şi a altor beneficii pentru oamenii de partid, azi (luni – n.r.), 8 aprilie 2024, împreună cu alţi doi colegi Bogdan Rodeanu – deputat USR Galaţi şi Lazar Ion Marian deputat USR Vâlcea, am depus un proiect de lege pentru acordarea de pensii de invaliditate, proiect ce vine în ajutorul persoanelor cu dizabilităţi”, scrie deputatul pe Facebook.

Potrivit proiectului, persoanele adulte încadrate în grad de handicap grav vor avea dreptul la pensie de invaliditate fără a fi necesară condiția contribuției anterioare în sistemul public de pensii. Aceasta reprezintă o recunoaștere a dificultăților pe care aceste persoane le întâmpină în încercarea de a se integra pe piața muncii, având în vedere gravitatea consecințelor invalidității lor.

Implicații sociale și economice

Prin facilitarea accesului la pensii de invaliditate, proiectul de lege urmărește să ofere un nivel minim de siguranță financiară pentru persoanele cu dizabilități grave, contribuind la îmbunătățirea calității vieții lor. În plus, acesta recunoaște nevoia de servicii sociale și medicale adaptate nevoilor specifice ale acestor persoane, în contextul în care mulți dintre tinerii cu tulburări de spectru autist (TSA) se confruntă cu probleme severe de sănătate mintală, precum depresia și anxietatea, care le afectează în mod negativ calitatea vieții.

Proiectul de lege se află în prezent în dezbatere publică, așteptându-se feedback din partea cetățenilor și a organizațiilor interesate. Dacă va fi adoptat, acesta va marca un pas important în direcția sprijinirii persoanelor cu dizabilități în România, oferindu-le acestora recunoașterea și sprijinul financiar necesar pentru a duce o viață demnă. Această inițiativă subliniază importanța egalității de șanse și a accesului la resurse pentru toți membrii societății, indiferent de provocările cu care se confruntă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: