Redactia.ro
Home » Știri » Peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale mor anual în România

Peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale mor anual în România

Peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale mor anual în România

Peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale mor anual în România.În instituțiile publice de sănătate mintală și protecție a persoanelor cu dizabilități mor anual aproximativ 1.500 de persoane.

Peste 1.500 de persoane cu dizabilități psihosociale mor anual în România

Potrivit Centrului de Resurse Juridice, în anul 2004, în trei săptămâni, la SPitalul de Psihiatrie Poiana Mare din județul Dolj au murit 18 pacienți. Cauzele deceselor fiind cașexia și hipotermia. La acel moment, Guvernul României și-a asumat reforma în domeniu sănătății mintale în România. 15 ani mai târziu, în august 2019, la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, cinci oameni au fost omorâți iar alți opt au fost răniți.

Între aceste două repere sumbre, alte multe mii de persoane cu afecţiuni sau dizabilităţi psihice. Psihosociale sau intelectuale şi-au găsit sfârşitul în instituţii de asistenţă medicală psihiatrică. În toată această perioadă de timp, numeroasele guverne care s-au succedat au avut la dispoziţie informaţii despre abuzurile, dramele şi decesele din spitale.

Adresăm pe această cale solicitarea ca ministrul sănătăţii, prin colaborarea cu ministrul muncii, ministrul justiţiei şi cu procurorul general. Să se asigure că măsurile concrete pe care le va dispune vor conduce la respectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor cu dizabilităţi psihosociale”.

În România mor anual 1.500 de persoane cu dizabilități

Conform statisticilor date de CRJ, în România mor anual peste 1.500 de persoane în spitalele de boli mintale. În perioada septembrie 2017 și septembrie 2018, 500 de persoane au decedat în spitale și secții de psihiatrie. Informațiile despre cauzele și numărul deceselor nu sunt transmise Ministerului Sănătății.

„Nu există informaţii centralizate, publice, defalcate despre numărul persoanelor internate.  Perioada de internare, numărul internărilor nevoluntare sau a celor voluntare, diagnostic, tratament şi personal medical, psihologi şi asistenţi sociali”.

În 2014, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că statul român a încălcat dreptul la viață al unui tânăr cu o dizabilitate intelectuală care a murit în Spitalul de Psihiatrie Dolj.

Citeste si:Cazul de la Săpoca. Sorina Pintea: Asistentelor li s-a făcut frică

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: