Redactia.ro
Home » Știri » El este cel mai sărac președinte de stat din lume. Motivul pentru care este renumit la nivel mondial

El este cel mai sărac președinte de stat din lume. Motivul pentru care este renumit la nivel mondial

GALERIE FOTO (5) Jose Mujica, președinte uruguay, sarac

Povestea lui José Alberto Mujica Cordano, fostul președinte al Uruguayului este cunoscută în lumea întreagă. A devenit celebru datorită stilului său nonconformist. Înainte de a deveni politician a făcut parte din trupele de gherilă Tupamaro și a stat în închisoare aproape 13 ani.

“El Pepe” a fost poreclit de presă, cel mai sărac președinte din lume. Între 1 martie 2010 și 1 martie 2015 a devenit conducătorul Uruguayului. Stilul său de viață nu s-a schimbat deloc în acel momen, spunând că dorește să traiască ca majoritatea locuitorilor din țara sa. După ce a obținut mandatul a refuzat orice privilegiu acordat unui președinte de stat. Nu a locuit niciodată în casa de lux oferită de stat și și-a donat 90% din salariu (12.000 de euro), organizațiilor caritabile. Suma care îi rămânea era aproximativ cât salariul mediu în Uruguay.
Jose Mujica a preferat să locuiască la ferma soției sale, la periferia orașului Montevideo. Și acum fostul președinte și soția sa oferă adăpost la ferma lor bătrânilor săraci.

“Eu consider că trebuie trăit cu moderație, pentru că pentru a trăi trebuie să ai libertate și pentru a avea libertate trebuie să ai timp. Deci, eu trăiesc moderat pentru a avea timp pentru că, atunci când cumperi cu bani, de fapt nu plătești bani, ci cu timpul pe care a trebuit să-l irosești din viată pentru a avea bani”, spunea fostul președinte.

Jose Mujica a petrecut 12 ani în închisoare

Jose Mujica s-a născut în 1953, într-o familie de fermieri. În tinerețe a vândut flori în cartierele bogate din capitala țării. Apoi a decis să se înroleze în mișcarea de gherilă Tupamaro. În acea perioadă a fost împușcat de șase ori. În anul 1973 a fost arestat. A urmat una dintre cele mai dificile perioade din viața sa, chiar el declarând că au fost momnte când a ajuns în pragul nebuniei. După 12 ani a fost eliberat, odată cu schimbarea regimului. În anul 2005 s-a căsătorit cu Lucía Topolansky, care a ocupat funcția de vice-președintă a Uruguayului până în luna martie a acestui an. Topolansky a fost prima femeie președinte din istoria țării. Ea a sigurat interimatul în perioada 26-28 noiembrie 2010.

Declarația de avere a fostului președinte a uimit o lume întreagă

În declarația de avere a lui Jose Mujica din 2010 era trecută doar mașina pe care o conducea. 1800 de euro valora automobilul Volkswagen Beetle, din 1987. Un an mai târziu a adăugat jumătate din bunurile deținute de soția sa.

“Mi se spune cel mai sărac președinte, dar eu nu mă simt așa. Săraci sunt cei care muncesc pentru a păstra un stil de viață costisitor și vor mai mult”, spunea Mujica pentru BBC în 2012.

În anul 2015, după ce nu a mai fost președinte, Mujica a devenit senator. A renunțat la mandat în 2018.

De ce i-a scăzut popularitatea lui Mujica

În ultimii 3 ani de mandat, popularitatea președintelui a scăzut la aproape 50%, datorită unor măsuri pe care le-a adoptat. Totul a pornit după ce “El Pepe” nu s-a opus legii care legaliza avotul pentru sarcinile de până la 12 luni. A susținut legalizarea cultivării și comercializarea canabisului. Deși o foarte mare parte din polulația țării fumează marijuana, legea nu a fost văzută cu ochi buni. De asemenea a susținut legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex.

Viața lui Mujica, subiect de film

Celebrul regizor, Emir Kusturica a realizat în 2013 un documentar despre viața celui mai sărac președinte de stat din lume. Acesta s-a numit “El Pepe, una vida suprema”.

Cinci ani mai târziu, Alvaro Brechner, un regizor uruguayan a realizat un film despre anii petrecuți de Mujica în închisoare. “Noaptea de 12 ani” a fost prezentat la Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: