Începând cu 1 septembrie 2024, milioane de pensionari își primesc primele pensii recalculate, după noua formulă de calcul. Dacă unii s-au arătat nemulțumiți de banii pe care îi vor primi, alții au motive de bucurie. Ministrul Muncii a dezvăluit cine este românul care va primi cea mai mare pensie din România, după recalculare.
Românul care va încasa cea mai mare pensie din România
Peste 3 milioane de români își așteaptă pensiile mărite din această toamnă. Recent, invitată într-o emisiune televizată, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a precizat că cea mai mare pensie din țară, după recalculare, este de 20.000 de euro.
Românul a lucrat doar 18 ani, dar a avut contribuții foarte mari la sistemul de pensii. Acesta a lucrat în domeniul bancar. După recalculare, va primi suma de 100.000 de lei lunar.
De la 1 septembrie 2024, va primi 20.000 de euro
”Cea mai mare pensie este din sistemul public, este pe contributivitate. Este o pensie a unui asigurat care a lucrat în domeniul financiar-bancar, care are un stagiu de cotizare de 18 ani, dar cu contribuţii foarte mari. Are cea mai mare pensie din România fiindcă contribuţiile au fost foarte mari.
În urma unei contribuţii substanţiale, are cea mai mare pensie din România, care e undeva în jurul a 100.000 RON, adică aproximativ 1 miliard de lei vechi”, a spus ministrul Muncii în emisiunea Insider politic, de la Prima TV.
Simona Bucura Oprescu a precizat din start că nu este vorba despre guvernatorul BNR, Mugur Isărescu: ”Nu. Vorbesc de domeniul financiar-bancar într-o instituţie privată. Este o instituţie bancară care nu a falimentat în anii 90, este o instituţie bancară cu reputaţie prestigioasă, cu o cotă mare de piaţă şi astăzi când vorbim”.
Ce pensie vor primi cei care au muncit mai puţin de 15 ani
Potrivit modificărilor din Noua Lege a pensiilor, românii care au cotizat mai puţin de 15 ani vor primi o pensie minimă, stabilită într-un procent de 40% din salariul minim brut pe țară garantat. De asemenea pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat.
„Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară. Persoanele cu vechime între 10 ani și 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe țară”, prevede textul noii Legi a pensiilor, potrivit BZI.
Reguli noi pentru cei care se pensionează
În același timp, pentru cei care se pensionează începând cu 1 septembrie 2024, există noi reguli care aduc beneficii semnificative. Pensionarii care au lucrat în grupa I de muncă vor primi un bonus de 0,5 puncte, iar cei din grupa a II-a, 0,25 puncte, peste calculul anterior. Aceste modificări sunt menite să compenseze dificultățile și riscurile la care acești muncitori au fost expuși pe parcursul vieții profesionale.
Aceste noi prevederi ar putea aduce creșteri ale pensiilor pentru cei care ies acum la pensie, dar pentru cei deja pensionați, recalcularea conform noilor reguli poate însemna o scădere a veniturilor. Această disparitate a creat o situație complicată, în care unii pensionari se simt nedreptățiți și dezavantajați, în ciuda asigurărilor date de autorități.