Redactia.ro
Home » Monden » Elena Ceaușescu l-a interzis pe Tudor Gheorghe în perioada comunismului. „Să nu-l mai văd”

Elena Ceaușescu l-a interzis pe Tudor Gheorghe în perioada comunismului. „Să nu-l mai văd”

GALERIE FOTO (2) Elena Ceaușescu l-a interzis pe Tudor Gheorghe în perioada comunismului

Elena Ceaușescu l-a interzis pe Tudor Gheorghe în perioada comunismului. Artistul a povestit în urmă cu ceva timp, cum i-a fost interzis să mai cânte de către Elena Ceaușescu din cauza repertoriului. Cu ce alte probleme s-a confruntat în timpul regimului dictatorial?

Elena Ceaușescu l-a interzis pe Tudor Gheorghe în perioada comunismului. „Să nu-l mai văd”

Elena Ceaușescu l-a interzis pe Tudor Gheorghe în perioada comunismului. Muzicianul, poetul și compozitorul Tudor Gheorghe a făcut dezvăluiri șocante despre perioada comunismului. Artistul a mărturisit că Elena Ceaușescu i-a interzis spectacolele din cauza repertoriului, povestind și momentul în care l-a cunoscut pe fostul dictator al României, Nicolae Ceaușescu.

În urmă cu 35 de ani, Tudor Gheorghe era interzis să mai cânte la spectacole, după ce Elena Ceaușescu a dat acest ordin. Artistul își aduce aminte perfect acele momente trăite în perioada comunismului. „Eu am fost interzis definitiv din 86 până la Revoluție. Am făcut la Polivalentă un spectacol cu Ansamblul C.C. UTC. M-a pus dracu și-am spus o poezie a lui Dinescu, «Avalanșa». Apoi am cântat un colind. Pfaaa!, în 86, colind, nu era bine! Și am mai spus o poemă a lui Sorescu, «Femeia». «Ce știe femeia? Ea să ţină de coada cârpătorului, să stea ciucită la vatră, să şteargă sticla de lampă și să lase politica!”, a povestit artistul.

Tudor Gheorghe

Potrivit acestuia, după acest spectacol au început problemele. După ce un bărbat a înregistrat o piesă cântată de artist, a dus caseta la Elena Ceaușescu, care a fost nemulțumită de versurile piesei, așa că a dat ordin să se interzică acest cântec. „Am cântat aia: «Fir-ați ale dracu oltence/Iarna, grea, muierea, rea/Vacilor n-am ce le da/Să dau țâța dupe mână/Ca iarba prin coasă». Frumusețea de pe lume, din punctul de vedere al cântecului popular. Dar un binevoitor a înregistrat și a dus caseta la Tovarășa, la Cabinetul 2. Și asta a zis: «Nicule, tu vezi ce zice ăsta?!». El o fi zis: «Lasă-l, fă, că el cântă cu «Acolo este țara mea». «Fir-ar ăsta al dracu, să nu-l mai văd!». Și nu m-au mai văzut…”, a mai spus Tudor Gheorghe.

Cum l-a cunoscut Tudor Gheorghe pe Nicolae Ceaușescu

În cadrul unei emisiuni, cântărețul și-a adus aminte de momentul în care l-a întâlnit pe Nicolae Ceaușescu. Constantin Sandu, fostul prim-secretar de la Olt a fost cel care i-a făcut cunoștință cu dictatorul. „Moșu Sandu m-a chemat odată. «Bă, ce faci?». «Bine, tovarășul secretar». «Ia vezi, e mașina 1UT101 în fața casei?». «Da!». «Suie-te în ea». Puteai să refuzi? Nu puteai. «Vezi că vine ăl bătrân mâine p-acilea. Poate cânți și tu un cântec». Și-a venit ziua, și-am intrat… Erau la masă, mâncau… Eu nici n-am dormit. Mă gândeam că ei mănâncă, beau și eu trebuie să le cânt. Ce să le cânt la sarmale, mă?! Și-am găsit un cântec frumos, o baladă populară”, spune Gheorghe.

Mai mult, artistul își aduce aminte un moment haios pe care l-a trăit alături de Ceaușescu. „Dezastrul a fost când am început să cânt! Praful s-a ales! Că am găsit, nenorocitul de mine, un cântec care începea așa: «Când a fost la 53, de s-a încoronat Știrbei/Puneai plug cu patru cai și-arai unde puteai, câte puteruș aveai/Când a fost la 58, de s-a luat pământul tot…». Atunci am auzit replica genială a lui moșu Sandu, care mânca sarmale. Când am zis eu: «De s-a luat pământul tot», i-a zis lui Ceaușescu «Ia cu ardei!»”, mai spune artistul.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: