Redactia.ro
Home » Știri » Epidemia de coronavirus din Italia ar putea închide graniţele în zona Schengen

Epidemia de coronavirus din Italia ar putea închide graniţele în zona Schengen

coronavirus

Bruxelles-ul se teme că răspândirea noului coronavirus va provoca prima închidere a frontierelor din motive de sănătate de când a fost instituită zona Schengen, în 1995.

Uniunea Europeană a anunțat oficial că pentru moment nu ia în calcul restricționarea circulației în spațiul Schengen. Însă, cele mai grave scenarii s-au îndeplinit. Punctele de control şi informaţii amenajate pe aeroporturi nu au împiedicat virusul să ajungă în ţările membre şi să se extindă cu o viteză îngrijorătoare.

„Urmărim foarte îndeaproape situaţia din Italia”, spune comisarul pentru sănătate Stella Kyriakides. Ea a adăugat că este informată constant de către ministrul italian al Sănătăţii despre evoluţia crizei şi apreciază „reacţia rapidă a autorităţilor italiene şi transparenţa lor în comunicare”.

Sursele din cadrul Comisiei Europene, citate de publicația El Pais, spun că ipoteza instituirii controalelor la frontiere câştigă tot mai mult teren şi este tot mai plauzibilă. „Ne temem că în următoarele zile, o anumită ţară ar putea impune controale”, a declarat sursa citată. Potrivit acestora, guvernul austriac al lui Sebastian Kurz are cele mai mari şanse să aplice aceste măsuri, scrie Mediafax.

Coronvirus este sensibil la căldură. Când se va încălzi, virusul nu se va mai răspândi atât de repede

Normele Schengen permit guvernelor să reintroducă controalele la frontieră unilateral atunci când consideră că există o ameninţare imediată. Decizia trebuie comunicată ipso facto celorlalte state membre şi Comisiei. Controalele se pot impune prima dată pe o perioadă de 10 zile, prelungită până la maximum două luni.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a făcut publică nicio măsură de sprijin pentru Italia. Bruxelles-ul îşi asumă, însă, rolul de a se asigura că spitalele celor douăzeci şi şapte sunt pregătite pentru o eventuală creştere mare a numărului de pacienţi şi coordonează o posibilă achiziţie comună de echipamente de protecţie.

Care sunt țările membre Schengen

În prezent, spațiul Schengen fără controale la frontierele interne cuprinde 26 de țări (22 de state membre ale Uniunii Europene și 4 state asociate), care aplică acquis-ul Schengen în integralitatel, potrivit schengen.mai.gov.ro.

Cele 26 de state membre Schengen sunt: Belgia, Italia, Danemarca, Franţa, Portugalia, Suedia, Germania, Spania, Finlanda, Luxemburg, Grecia, Islanda, Olanda, Austria, Norvegia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Elveția, Liechtenstein.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: