Redactia.ro
Home » Știri » Este alertă alimentară în magazinele din România! Dacă ai cumpărat acest aliment, trebuie să îl arunci imediat

Este alertă alimentară în magazinele din România! Dacă ai cumpărat acest aliment, trebuie să îl arunci imediat

Alerta alimentară

În prezent, autoritățile sanitare și veterinare sunt în alertă în județul Alba, după ce a fost identificat un produs non-conform. Ca măsură de precauție, acest produs a fost rapid retras din magazinele din întreaga Românie, inspectorii avertizând că prezintă un mare pericol, iar cei care l-au achiziționat sunt sfătuiți să-l elimine.

În urma unei sesizări, inspectorii sanitari-veterinari au efectuat numeroase controale în județul Alba, unde au descoperit nu mai puțin de 74 de kilograme de semințe de mac care conțineau cantități semnificative de opiu.

Alertă alimentară în magazinele din România

Conform informațiilor furnizate de inspectorii, cantitățile depășeau nivelul admis de legislația în vigoare, ceea ce a determinat retragerea rapidă a produsului de pe piață. Cu o varietate de culori care se extind de la alb la roz, roșu, violet și albastru, macul este o floare apreciată pentru frumusețea sa în grădinile din întreaga lume.

Cu toate acestea, sucul extras din această plantă a generat conflicte, a generat averi colosale și a adus suferințe greu de imaginat pentru milioane de oameni. Papaver somniferum, planta din care se extrage macul, produce opiu, un narcotic extrem de puternic, ai cărui derivanți includ substanțe precum morfina, codeina, heroina și oxicodona.

„În luna ianuarie, urmare a unei notificări primite prin Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente și Furaje (SRAF – instrument prin care se realizează un schimb de informaţii între Autorităţile Competente Centrale pentru alimente şi furaje din cadrul Statelor Membre), a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 74 de kilograme de semințe de mac de la unități de vânzare cu amănuntul. În cazul semințelor de mac s-a constatat depășirea limitei maxime admise de alcaloizi de opiu”, a anunțat DSVSA Alba.

Semințele de mac pot influența rezultatele testelor antidrog

Semințele de mac nu conțin suficiente opiacee pentru a cauza intoxicare. Totuși, datorită sensibilității ridicate a testelor de droguri, consumul unor produse alimentare care conțin semințe de mac poate duce la rezultate pozitive la testele de urină pentru opiacee, în special pentru morfină, codeină sau ambele substanțe. În majoritatea situațiilor, concentrațiile de opiacee în urină sunt prea mici pentru a genera un rezultat pozitiv la test.

Cu toate acestea, anumite produse alimentare, care deseori nu sunt identificate corespunzător, deoarece nu sunt etichetate în mod corespunzător, conțin cantități suficiente de opiacee pentru a produce rezultate pozitive la testele de droguri. Mai mult, din cauza similarității concentrațiilor de opiacee și a raportului dintre morfină și codeină, uneori poate fi dificil de distins între rezultatele testelor care se datorează consumului de semințe de mac și cele care se datorează consumului de droguri opiacee.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: