Redactia.ro
Home » Știri » Este sau nu prima zi de școală liberă pentru părinți? Ce au decis autoritățile

Este sau nu prima zi de școală liberă pentru părinți? Ce au decis autoritățile

Calendar vacanțe elevi. A început numărătoare inversă până la începutul școlii

Încă din anul 2017 a fost adus în discuție un proiect de lege care prevedea posibilitatea ca părinții să fie liberi în prima zi de școală pentru a participa la festivitățile de început de an. Acesta a fost respis de deputați. Ce se întâmplă în acest an? Au sau nu părinții liber în prima zi de școală?

Vor avea liber părinții în prima zi a noului an școlar?

Proiectul de lege din 2017 prin care le permitea o zi liberă părinților pentru a participa la deschiderea anului școlar a fost respins de deputați. Motivul? Ar provoca un adevărat haos, având în vedere că și cadrele didactice sunt părinți și, astfel, nu ar mai participa la deschiderea noului an școlar. În general singurii bugetari care au liber în prima zi de școală sunt parlamentarii. Aceștia își suspendă activitatea legislativă pentru munca „în teritoriu”. Se pare că și în acest an se trece cu vederea peste această propunere de lege.

O propunere legislativă privind acordarea unor zile libere părinţilor este regăsită în Parlament. Aceste zile libere se acordă cu scopul supravegherii copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Acest lucru se referă doar la situaţii de pandemie sau de fenomene extreme. O altă situație în care părinții vor putea avea zi liberă în prima zi de şcoală este ca aceștia să se vaccineze. Angajații care se vaccinează împotriva Covid-19 primesc o zi liberă pentru fiecare doză. Elevii și studenții vor beneficia, de asemenea, de câte o zi liberă pentru fiecare doză de vaccin primită. Această legea a intrat în vigoare din 29 iulie 2021.

Care sunt regulile desfășurării festivității de deschidere al noului an școlar. Ce spune Ministrul Educației

În ceea ce priveşte ceremoniile de deschidere a noului an şcolar, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că vor fi mult mai permisivi în acest an. Există însă și niște condișii stricte și anume ca aceste festivități să aibă loc în exterior, să aibă o durată maximă de o oră şi jumătate şi să se poarte masca de protecţie.

Anul acesta le vom permite, pentru că sunt multe alte acţiuni care sunt permise, acţiuni cu mii de persoane. Ştiţi cum e, nu ne facem griji pentru copii atunci când merg la festival, atunci când merg pe plaje supraaglomerate, atunci când merg în mall-uri supraaglomerate, dar, dintr-o dată, sunt părinţi care îşi fac griji că vai Doamne, merg în şcoală!„, a transmis Sorin Câmpeanu.

Festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt: persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.

Sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății.”, arată Hotărârea de Guvern.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: