Redactia.ro
Home » Știri » Evaluarea Națională a fost reprogramată. Elevii claselor a VIII-a vor susține examenul după Bacalaureat

Evaluarea Națională a fost reprogramată. Elevii claselor a VIII-a vor susține examenul după Bacalaureat

Evaluarea Națională a fost reprogramată.

Evaluarea Națională a fost reprogramată. Ministrul Educației a anunțat că examenul de Evaluare Națională din 2021 a fost reprogramat. Astfel, elevii claselor a VIII-a vor susține examenul după ce elevii din clasele a XII-a vor da Bacalaureatul.

Evaluarea Națională a fost reprogramată. Elevii claselor a VIII-a vor susține examenul după Bacalaureat

Evaluarea Națională a fost reprogramată. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii claselor a VIII-a vor susține Evaluarea Națională după ce elevii claselor a XII-a vor da Bacalaureatul. Astfel examenul de Bacalaurat se va desfășura în perioada 28 iunie-1 iulie, iar Evaluarea Națională va avea loc în perioada 5-8 iulie 2021. „Examenul de Evaluare Națională se va muta după examenul de Bacalaureat și în acest fel încercăm să perturbăm cât mai puțin structura anului școlar și a anului universitar”, a anunțat ministrul, în cadrul unei conferințe World Vision – Edupedu.

Mai mult, examenul de Bacalaureat nu se va schimba pentru a nu fi perturbat și anul universitar. Sorin Cîmpeanu a declarat că nu sunt motive pentru a modifica tematica pentru Evaluarea Națională. „Atâta vreme cât nu modificăm numărul de săptămâni de şcoală, atâta vreme cât am adaptat deja programa de examen specificului acestui an total atipic, atâta vreme cât deja tematica de examen este anunţată şi elevii se pregătesc în acest fel, nu consider că sunt motive pentru a mai modifica această tematică de examen”, a explicat Cîmpeanu.

Până când vor fi deschise școlile

Cîmpeanu a precizat că școlile vor rămâne deschise cel puțin până pe 11 aprilie„Ministerul Educaţiei va rămâne consecvent principiului potrivit căruia şcolile trebuie să se închidă ultimele, doar dacă e nevoie. Am semnat ordin de ministru prin care şcolile se închid când localităţile intră în carantină. Am fi într-o situaţie absurdă dacă am avea terase, mall-uri şi alte localuri deschise şi am închide şcolile”, a mai spus ministrul. Potrivit calendarului școlar actual, examenul de Bacalaureat se încheie pe 9 iulie, cu afișarea rezultatelor finale, iar probele se termină pe data de 1 iulie, când are loc proba de limba maternă.

Cîmpeanu a anunțat că vacanța de primăvară va fi prelungită și că va începe pe data de 2 aprilie și se va termina pe 4 mai. Întrebat dacă elevii din Capitală vor trece din nou în mediul online, având în vedere că rata de infectare a depășit pragul de 6 la mia de locuitori, ministrul Educației a spus că decizia se va lua la nivel național. După ce rata de infectare a trecut de 6 la mia de locuitori în Capitală, au existat mai multe voci care au spus că este posibil ca școlile să se închidă. Printre aceștia s-a aflat și ministrul Sănătății, care a luat în calcul această opțiune.

Cu toate astea, Sorin Cîmpeanu nu a fost de acord cu această propunere, motiv pentru care i-a transmis marți dimineață lui Voiculescu, o adresă prin care solicită ca trecerea cursurilor în sistem online să se facă numai în cazul în care la nivelul localității este declarată stare de carantină. „Am stabilit cu ministrul sănătății că vom modifica ordinul de ministru comun, în așa fel ca elevii să meargă la școală până la instituirea carantinei, cu restricțiile cunoscute, conform scenariilor. Vom modifica sintagma «școlile intră în online la 6 la mie» cu sintagma «școlile intră în online la intrarea în carantină»”, a mai spus  Sorin Cîmpeanu.