Redactia.ro
Home » Știri » Experiment: fructe și legume de la piață sau din magazin? Care dintre ele sunt mai sănătoase

Experiment: fructe și legume de la piață sau din magazin? Care dintre ele sunt mai sănătoase

Experiment: fructe și legume de la piață sau din magazin? Care dintre ele sunt mai sănătoase

Mulți dintre noi tindem să credem că legumele și fructele de la piață ar fi mai sănătoase, dar care e, de fapt, adevărul? Reprezentanţii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recunosc că nu au niciun laborator unde să facă astfel de teste. Iată ce a arătat un experiment.

Experiment: fructe și legume de la piață sau din magazin? Care dintre ele sunt mai sănătoase

Cei care sunt cât de cât preocupați de sănătatea lor și-au pus cel puțin o dată întrebarea dacă sunt mai sănătoase fructele şi legumele din piaţă sau cele din supermarket. Mai exact, este vorba de cantitatea de nitraţi pe care acestea o pot conține, care poate fi dăunătoare organismului uman în timp, ajungându-se poate chiar la cancer.

Experimentul Observator a indicat următoarele. Spre exemplu, un pepene galben, cumpărat dintr-o piață, a fost supus testării cu aparatul de măsurat nitrații. Limita de nitrați ar trebui să fie 90 de miligrame, iar rezultatul a indicat 520 de miligrame, de aproape şase ori mai mult. A fost testat, de asemenea, și un pepene galben luat dintr-un supermarket. Testul cu aparatul de măsurat nitraţii a arătat un rezultat de 550, conţinutul excesiv de nitraţi sugerează pericolul consumului acestui produs. Aşadar, la fel ca în piaţă, pepenele galben din supermarket depăşeşte de şase ori nivelul de nitraţi admis.

Jurnaliștii Antenei 1 au mai arătat că și o sfeclă cumpărată din magazin, supusă testării, este la fel ca cea din piaţă, are un nivel de nitraţi dublu faţă de limita maximă.

Pe de altă parte, ANPC recunoaşte că nu are un laborator pentru a face astfel de teste, așa cum au făcut reporterii Observator, a relatat aceeași sursă menționată mai sus. Iată explicația președintelui ANPC.

„Producători sunt câteva mii, comisari 361 în cazul instituţiei noastre. Laboratoare nu avem, n-avem la acest moment”, a declarat Horia Contantinescu, preşedinte ANPC.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: