Redactia.ro
Home » Știri » Factura la curent va crește de la 1 ianuarie. Sunt vizați doar o categorie de români

Factura la curent va crește de la 1 ianuarie. Sunt vizați doar o categorie de români

Noul an 2021 vine cu multe schimbări, inclusiv în plan financiar. Milioane de români vor fi afectați, deoarece prețurile vor crește de la 1 ianuarie și cu 29%, la energia electrică. 

Prețurile vor crește la curent de la 1 ianuarie

2021 vine cu schimbări din punct de vedere economic. Specialiștii trag un semn de alarmă și avertizează că de la 1 ianuarie prețurile vor crește cu până la 29% la curent. Acest lucru înseamnă că vom avea și facturi mai mari în noul an, informează impact.ro.

De majorare vor fi afectați o categorie de români, mai exact, aceia care au ca furnizor Enel și care sunt din zonele Banat, Dobrogea și Muntenia. În schimb, nu vor mai plăti facturile majorate cu 29%, clienții care beneficiază în prezent de prețurile reglementate de stat. Toată această majorare are loc deoarece se liberalizează piața de energie electrică.

Așadar, în Banat prețurile la lumină vor crește cu  0,56 lei/kWh, fără TVA. Pentru clienții din Dobrogea facturile vor porni de la prețul universal de 0,585 lei/kWh, fără TVA, iar în Muntenia, clienții ar urma să aibă o majorare de un preț de 0,528 lei/kWh, fără TVA.

„Justificarea pe care Autoritatea o dă este că în 2020 s-au făcut multe investiții, s-au montat contoare inteligente, s-au dezvoltat rețele și toate acestea trebuie plătite de consumatorul final. În ceea ce privește creșterea tarifului de distribuție, din valoarea totală, creșterea ar putea fi între 1,31 și 2,84% din calculele noastre, în funcție de mărimea consumului. O factură ar trebui să scumpească la un apartament cu 1,3, la o casă cu 2,8. Din perspectiva evoluției prețului și a tarifului de distribuție, calculele pe care le-am făcut la asociație arată că aceste creșteri vor fi de cel puțin 4-5%”, a explicat Dumitru Chisăliță, expert în energie, pentru Digi 24.

Cum se poate scăpa de majorarea prețului la curent

Există, însă, și o modalitate de a scăpa de această majorare, anume, schimbarea furnizorului de energie electrică. Puteți opta pentru un alt furnizor sau altă ofertă concurențială, de la furnizorul pe care îl aveți în prezent: Electrica, Enel, CEZ și E.On. Prețurile de achiziție pentru curent electric vor fi mai mari în 2021, decât cele reglementate de stat. Și nu doar factura la lumină se mărește, ci și prețurile la transport și distribuție a energiei electrice se majorează de la 1 ianuarie 2021.

Așadar, românii din Banat, Dobrogea și Muntenia mai au timp până la 1 ianurie să renunțe la Enel sau să aleagă o ofertă concurențială, cu un preț mai mic.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: