Redactia.ro
Home » Homepage » Facturile la energie electrică cresc chiar din luna ianuarie. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar

Facturile la energie electrică cresc chiar din luna ianuarie. Românii vor scoate mai mulți bani din buzunar

Energia electrică s-a scumpit din ianuarie 2024.

Românii se confruntă cu o veste proastă în ceea ce privește facturile la energie electrică, deoarece unele dintre cele mai mari companii producătoare de energie din țară au început să trimită notificări de modificare a contractelor clienților, anunțând creșteri semnificative ale tarifelor de distribuție și transport. Această schimbare va avea un impact direct asupra buzunarelor consumatorilor, iar consecințele se vor resimți încă din această lună.

Creșteri ale Tarifelor de Distribuție și Transport

Unul dintre cei mari producători de energie electrică din România a decis să ajusteze tarifele pentru distribuție și transport, inclusiv în notificările către clienți un preț al energiei electrice, care acum include tariful de transport, pentru o perioadă contractuală de 12 luni. Astfel, tariful crește de la 0,25 lei/kWh la 0,28 lei/kWh. Această modificare vine ca urmare a unei creșteri medii de 3,4% pentru operatorii de distribuție a energiei electrice și de 1,50% pentru operatorul de transport, conform Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE).

Cu această majorare, facturile pentru energie electrică vor crește pentru majoritatea consumatorilor. De exemplu, pentru o creștere de 5% a tarifului, la un consum de 150 de kw, costul facturii va crește de la 37,5 lei la 39 de lei. Distribuitorii justifică aceste creșteri prin necesitatea îmbunătățirii rețelelor, susținând că investițiile în infrastructură impun ajustarea tarifelor pentru a asigura o calitate mai bună a serviciilor.

Vouchere pentru energia electrică

În încercarea de a atenua impactul acestei creșteri asupra gospodăriilor vulnerabile, Ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat o veste bună pentru beneficiarii voucherelor de energie. Valabilitatea acestor vouchere a fost prelungită până la 31 martie 2024, comparativ cu termenul inițial de 31 decembrie 2023. Această măsură oferă o perioadă suplimentară pentru cei care se bazează pe aceste vouchere pentru a-și plăti facturile la energie electrică și vine în sprijinul gospodăriilor vulnerabile.

Ministrul a subliniat că prelungirea valabilității voucherele pentru energie a fost aprobată în urma consultărilor cu Comisia Europeană și reprezintă o inițiativă menită să sprijine comunitățile aflate în dificultate în fața creșterilor semnificative ale tarifelor la energie electrică.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: