Redactia.ro
Home » Știri » Farmaciile vor putea face teste pentru Covid-19! Care va fi prețul unui test

Farmaciile vor putea face teste pentru Covid-19! Care va fi prețul unui test

Farmaciile vor putea face teste pentru Covid-19! Care va fi prețul unui test

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că farmaciile vor putea să facă teste rapide pentru detectarea noului coronavirus. 

Farmaciile vor putea face teste pentru Covid-19

Ministerul Sănătății, Vlad Voiculescu, a prezentat premierului un raport de activitatea, în care vorbește despre posibilitatea efectuării testelor antigen rapide în farmacii de către personalul calificat al acestora.

”În perioada următoare avem discuții la Ministerul Sănătății cu reprezentanți ai farmaciilor, pentru ca testarea rapidă antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge către testare în masă, testarea oricui care are această nevoie sau dorință, ea se va putea face la un preț foarte scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce OUG va apărea în Monitorul Oficial, și baza legală pentru lucrul acesta. E un pas extrem de important. Pentru creșterea accesibilității populației la testare, testare corectă se face de către personal medical, raportare corectă și eliberare a unor indicații de conduită medicală adecvate persoanelor testate”, a spus Vlad Voiculescu.

Potrivit ministrul Sănătății, prețul va fi unul scăzut spune ministrul, fiind un pas important pentru a crește capacitatea de testare în masă și corectă.

În momentul actual testele nu pot fi vândute în farmacii

În momentul de față, testele rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 nu pot fi vândute în farmaciile din România, deoarece sunt teste pentru uz profesional, iar ”atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”, anunță Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

În schimb, testele rapide vor putea fi comercializate în continuare online, deoarece nu există prevederi legale care să interzică această practică, dar Agenția Medicamentului recomandă ca ele să fie vândute în mediul online numai cu precizarea că sunt „doar pentru uz profesional”.

Comisia Europeană adoptase în urmă cu câteva zile o recomandare privind utilizarea testelor antigenice rapide pentru diagnosticarea COVID-19 și punea la dispoziție orientări privind modul de alegere a testelor antigenice rapide, situațiile în care sunt adecvate și cine ar trebui să le efectueze.

”Testul antigen este cel mai nou tip de testare şi, în acest moment, este singurul test rapid care detectează virusul COVID-19. Acest test detectează antigeni, respectiv partea de virus pe care sistemul nostru imunitar o recunoaşte.Testul antigen poate indica infecţia în faza acută a bolii. Acest lucru este valabil şi pentru persoanele fără simptome, dacă infecţia este activă. Testul este de uz profesional, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei și interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat”, arată Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Unii specialiști pun la îndoială rapiditatea cu care acestea îți arată dacă ești contaminat cu SARS COV2 sau nu, iar unii cred că acestea sunt destul de eficiente. Totuși, mulți români apelează la ele, deoarece au siptome de îmbolnăvire și nu vor să mai sune la ambulanță sau au luat contact cu o persoană pozitivă.