Redactia.ro

Incredibil, dar adevărat! O femeie declarată moartă s-a trezit chiar înainte de înmormântare, în Spania

Înmormântare

Un caz incredibil a avut loc în Spania, unde o femeie declarată decedată s-a trezit chiar în timpul pregătirilor pentru înmormântare. Incidentul i-a șocat pe angajații unei case funerare, care s-au trezit în fața unei situații greu de explicat. Deși fusese internată într-un spital din Palma de Mallorca și declarată moartă de către medici, femeia a dat semne vitale înainte să fie așezată în sicriu. Autoritățile au declanșat o anchetă, iar întregul caz a devenit viral în presa internațională.

Declarată moartă în spital, dar cu semne vitale în capela mortuară

Totul a început cu internarea unei femei în vârstă într-un spital din Palma de Mallorca. Conform procedurii, cadrele medicale au constatat decesul și au emis certificatul de moarte. Trupul neînsuflețit a fost preluat de o casă funerară și dus la capela mortuară pentru pregătirea înmormântării.

Angajații care se ocupau de toaletarea cadavrului au observat însă ceva ce părea imposibil: femeia își mișca degetele, iar pulsul îi era detectabil. La început, nimeni nu a vrut să creadă că este real, dar semnele erau evidente. Puls. Mișcări. Respirație superficială.

Aceștia au apelat imediat serviciul de urgență. Paramedicii ajunși la fața locului au confirmat realitatea: femeia era în viață. A fost transportată de urgență înapoi la Spitalul Juan March din Bunyola, unde medicii încearcă acum să îi stabilizeze starea. Autoritățile nu au făcut publice detalii despre identitatea pacientei sau starea ei actuală, relatează FANATIK.

Ancheta oficială. Cum a fost posibilă o astfel de greșeală

După incident, o anchetă internă a fost declanșată atât în cadrul spitalului, cât și la nivelul sistemului sanitar local. Este analizat modul în care s-a stabilit decesul și dacă au fost respectate toate protocoalele.

Purtătorul de cuvânt al autorităților medicale din Insulele Baleare a declarat că este vorba despre „o eroare medicală extrem de rară, dar inacceptabilă”. Ancheta va stabili dacă s-au făcut greșeli la verificarea semnelor vitale sau la înregistrarea certificată a decesului.

De asemenea, autoritățile vor verifica dacă personalul a respectat toate procedurile înainte de declararea decesului. Reprezentanții casei funerare au refuzat să comenteze cazul, dar au precizat că „niciun angajat nu s-a mai confruntat vreodată cu o astfel de situație”.

Cazuri similare în lume. Morți care au revenit la viață

Deși pare un scenariu de film, asemenea cazuri nu sunt izolate. În ultimii ani, presa internațională a relatat mai multe situații similare, care au stârnit uimire și teamă.

Un caz asemănător a avut loc în Guatemala, unde o femeie tânără, suferind de malnutriție severă, a fost declarată decedată. A fost așezată într-un sac mortuar și lăsată în morgă timp de 5 ore. Ulterior, angajații au descoperit că respira. Din păcate, în ciuda intervenției rapide, tânăra nu a putut fi salvată.

În Texas, SUA, cazul lui Sammy Berko, un adolescent de 16 ani, a făcut înconjurul lumii. După un stop cardiac și două ore de resuscitare eșuată, medicii au renunțat. Într-un gest disperat, au mai încercat o dată. Băiatul s-a trezit, fără sechele neurologice. „A fost un miracol”, au spus doctorii.

Un alt caz devenit viral a fost cel al Bellei Montoya Castro din Ecuador. Declarată moartă, femeia s-a trezit în timpul propriei înmormântări, spre groaza rudelor. Zgomotele din sicriu au fost urmate de deschiderea capacului. Femeia trăia.

Cum pot fi explicate aceste reveniri la viață. Greșeli medicale sau fenomene inexplicabile?

Medicii explică astfel de cazuri printr-o combinație de factori: semne vitale foarte slabe, echipamente medicale depășite sau afecțiuni neurologice rare. Există sindroame care pot mima moartea clinică, precum:

  • Sindromul cataleptic – în care pacientul devine rigid, cu semne vitale greu de detectat;
  • Hipotermia severă – poate reduce funcțiile corpului la un minim aproape imperceptibil;
  • Narcolepsia sau coma profundă – uneori confundate cu decesul în lipsa investigațiilor amănunțite.

Totuși, în unele cazuri, specialiștii recunosc că nu există o explicație științifică clară. De aici și eticheta de „miracol” sau „caz unic”. Unele spitale au introdus protocoale suplimentare tocmai pentru a preveni astfel de erori: așteptarea a 20 de minute după constatarea absenței pulsului, folosirea electrocardiogramei, consultul a doi medici.

Reacții internaționale și dezbateri etice. Cât de sigur este „certificatul de deces”?

Aceste cazuri au deschis o dezbatere internațională privind siguranța procedurilor de declarare a decesului. În unele țări, precum Germania sau Japonia, legea impune o perioadă de 24 de ore de observare înainte de a trimite trupul în morgă.

Organizațiile pentru Drepturile Pacienților cer ca verificările semnelor vitale să se facă cu mai multă rigoare. „Este inadmisibil ca cineva să fie declarat mort fără investigații clinice avansate”, spun reprezentanții Federației Europene pentru Siguranța Pacienților.

Pe rețelele sociale, mii de oameni comentează cu stupoare. „Mi-e frică să ajung la spital”, „Cum mai ai încredere în sistemul medical după așa ceva?”, sunt doar câteva dintre reacțiile apărute în urma acestui caz.

În Spania, presa locală cere sancționarea celor responsabili. Ancheta este în curs, iar familia victimei a refuzat momentan să facă declarații. Oamenii din comunitatea locală sunt șocați, dar și ușurați că femeia a fost salvată la timp.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: