Redactia.ro
Home » Știri » Fermierii români se reprofilează. În cel mai secetos an, se gândesc să înființeze culturi rezistente la căldură: kiwi, smochine şi curmale

Fermierii români se reprofilează. În cel mai secetos an, se gândesc să înființeze culturi rezistente la căldură: kiwi, smochine şi curmale

Fermierii români se reprofilează. În cel mai secetos an, se gândesc să înființeze culturi rezistente la căldură: kiwi, smochine şi curmale

E cel mai secetos an de când se fac măsurătorile încoace, așa că fermierii se gândesc să se reprofileze spre culturi rezistente la căldură. Pentru că încă mai cultivă plante iubitoare de apă, își pierd recoltele, însă în viitor ar putea câștiga din plantații kiwi, rodie sau curmali chinezești.

Fermierii români se reprofilează. În cel mai secetos an, se gândesc să înființeze culturi rezistente la căldură: kiwi, smochine şi curmale

Fermierii se gândesc acum să se readapteze și să înlocuiască culturile clasice cu altele, ca să fie „în pas” cu vremurile și schimbările climatice. Pentru că e secetă, cel mai secetos an de când se fac măsurătorile încoace, dar și recorduri la cotele mici ale apelor, a scris Antena3, ei iau în calcul să înființeze culturi rezistente la căldură: kiwi, smochine şi curmale.

„Cred că din 1996 ne ocupăm de curmalul chinezesc. Îi zicem mai nou curmal dobrogean. Kiwi și bananul sunt alte două specii care necesită de data aceasta cantități moderate de apă. Avem toate cele trei specii de kiwi”, a declarat prof. Florin Stănică, USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară), conform sursei menționate mai sus.

„Rodia este o specie care provine din zona mediterană. Avem kaki care provine din Asia, curmalul chinezesc și baby kiwi, tot din Asia”, a spus și Andrei Tabacu, cercetător.

În România, sunt zone întregi în care procesul de deșertificare e ireversibil, arată sursa menționată mai sus. Un alt fermier a povestit și el despre efectele caniculei asupra culturilor de căpșune, zmeură și mure și ia în considerare înființarea unor culturi mai rezistente la căldură și precipitații puține.

„Toate au plecat în vegetație mult mai devreme și totodată se termină mai devreme”, a relatat fermierul.

„Toată lumea vorbește despre porumb în acest moment. Trebuie să știm că porumbul este o plantă prin excelență iubitoare de apă. Cred că, din păcate, în România cultivăm o suprafață mult prea mare de porumb, având în vedere că zootehnia este slab dezvoltată la noi și nu prea valorificăm porumbul așa cum ar trebui”, a spus prof. Florin Stănică, USAMV (Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară).

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: