Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a anunţat luni, 14 iulie 2025, că a ajuns la un acord cu mai multe grupuri sindicale ale jucătorilor profesionişti, privind introducerea unei perioade minime de recuperare de 72 de ore între meciuri, precum şi a unui concediu obligatoriu de cel puţin 21 de zile la finalul fiecărui sezon competiţional. Anunţul vine în contextul în care programul aglomerat din fotbalul internaţional a stârnit nemulţumirea jucătorilor şi sindicatelor de profil.
FIFA impune noi reguli de odihnă pentru jucători
Potrivit FIFA, discuţiile au avut loc la New York, înaintea finalei Cupei Mondiale a Cluburilor, însă nu este clar dacă acordul are valoare juridică, având în vedere că sindicatul global al jucătorilor, FIFPRO, nu a participat oficial la negocieri.
Într-un comunicat de presă, forul internaţional a precizat că „există un consens ferm asupra nevoii de odihnă fizică și mentală între meciuri și la finalul sezonului”. Astfel, FIFA propune implementarea unui calendar care să respecte o pauză minimă de 72 de ore între două meciuri consecutive, precum şi o perioadă de repaus de 21 de zile după încheierea fiecărui sezon, gestionată individual de fiecare club, în funcţie de particularităţile calendarului intern și internațional.
Perioadă minimă de 72 de ore între meciuri și concediu obligatoriu de 21 de zile
Deși măsura a fost salutată de unele grupuri reprezentative ale jucătorilor, există întrebări privind aplicarea concretă a acestor reguli în competițiile europene. De exemplu, echipele care evoluează în Europa League joia seară sunt programate să revină în campionat duminica, ceea ce ar încălca noul interval minim de odihnă. Pentru a respecta noua regulă, meciurile ar trebui reprogramate luni, ceea ce ar putea provoca schimbări majore în calendarul competițiilor naționale și în înțelegerile cu televiziunile.
Un astfel de scenariu este greu de implementat în Germania, unde Bundesliga a renunțat la meciurile de luni în 2021, după proteste ale suporterilor. Astfel, revenirea la programarea meciurilor în zile lucrătoare ar putea genera din nou nemulțumiri în rândul fanilor.
În plus, nu este clar dacă aceste noi reguli vor fi integrate în acordurile colective deja existente între jucători, cluburi și federații naționale. În absenţa unui cadru juridic clar şi a participării FIFPRO, implementarea ar putea rămâne la latitudinea fiecărei ligi sau club.
Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a declarat că „bunăstarea jucătorilor este prioritatea noastră absolută” și că noile măsuri reprezintă „un prim pas în direcţia corectă”. El a precizat că discuţiile vor continua, pentru a obţine un cadru global aplicabil tuturor competiţiilor FIFA și celor derulate sub egida confederaţiilor continentale, potrivit Newsweek.
Sindicatele naționale ale jucătorilor, în special din Franţa, Germania şi Italia, au cerut în mod repetat ca FIFA să regândească structura calendarului internaţional. Luna trecută, sindicatul fotbaliștilor din Franța a criticat dur Cupa Mondială a Cluburilor, acuzând organizatorii că „își bat joc de sănătatea jucătorilor” și avertizând că „trebuie să oprim acest masacru”.
Măsurile anunţate de FIFA vin în contextul în care programul internaţional de fotbal este tot mai aglomerat. Pe lângă competiţiile interne, jucătorii sunt chemați la naţionale, joacă în Cupe europene şi participă la turnee amicale sau de promovare organizate în afara sezonului competiţional. În 2025, calendarul s-a complicat şi mai mult din cauza Cupei Mondiale a Cluburilor, organizată vara, în afara sezonului oficial al ligilor europene.
Sursa foto: Arhivă