Moțiunea de cenzură depusă împotriva Guvernului condus de Ilie Bolojan a fost respinsă în plenul reunit al Parlamentului. Documentul a fost susținut de doar 134 de parlamentari, mult sub pragul necesar de 233 de voturi pentru adoptare. În urma acestui rezultat, Executivul rămâne în funcție, iar pachetul de măsuri fiscale, pe care și-a asumat răspunderea, este considerat oficial adoptat.
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a fost respinsă
Din totalul de 464 de parlamentari, 398 au fost prezenți în sală. Voturile exprimate au fost următoarele: 134 „pentru”, 4 „împotrivă”. Celelalte voturi nu au fost exprimate, în principal din partea parlamentarilor din coaliția de guvernare, care au absentat deliberat de la vot. În aceste condiții, moțiunea nu a întrunit majoritatea prevăzută de Constituție.
Conform regulamentului parlamentar și cutumei constituționale, moțiunea de cenzură ar fi trebuit să strângă minimum 233 de voturi „pentru”, reprezentând majoritatea absolută a celor 465 de parlamentari. Coaliția aflată la guvernare – formată din PSD, PNL, UDMR și USR – deține 294 de mandate, la care se adaugă sprijinul celor 17 deputați ai minorităților naționale. Prin absența de la vot, majoritatea a blocat inițiativa opoziției.
Măsurile fiscale asumate devin automat adoptate
Respingerea moțiunii are ca efect automat intrarea în vigoare a pachetului de măsuri fiscal-bugetare pe care Guvernul și-a asumat răspunderea. Potrivit Constituției, în această situație, măsurile sunt considerate adoptate de Parlament. Opoziția are însă la dispoziție trei zile pentru a sesiza Curtea Constituțională, în cazul în care dorește să conteste legalitatea sau conținutul actelor asumate de Executiv.
Textul moțiunii de cenzură, intitulat „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”, a fost citit în plen de senatorul AUR Petrișor Peiu, în urmă cu o săptămână, într-o sală aproape goală. Demersul a venit la doar câteva zile după ce Guvernul Bolojan a anunțat public primul pachet de măsuri fiscale. AUR a declarat încă de la început că semnăturile strânse, provenite inclusiv de la parlamentari ai SOS România, ai formațiunii POT și de la neafiliați, nu erau suficiente pentru ca moțiunea să aibă șanse reale de a fi adoptată.
Premierul Ilie Bolojan a susținut, în timpul dezbaterii din Parlament, că acțiunea opoziției este pur simbolică și nu contribuie cu nimic la soluționarea crizei financiare actuale:
„Atunci când am angajat răspunderea Guvernului, am explicat situaţia în care se află România şi de ce măsurile propuse sunt necesare şi urgente. Am spus că îmi asum trei obiective de principiu: ordine în finanţe ţării, bună guvernare, respect pentru cetăţeni. (…) Trebuie să continuăm, nu să ne oprim aici. Deci îi întreb pe colegii de la opoziţie: în afară de un exerciţiu politic, pe care l-au bifat şi pe care pot să îl înţeleg, ce rost are această moţiune? Ar vrea dânşii să ne oprim şi să ne întoarcem de unde am plecat?”, a declarat Ilie Bolojan în timpul dezbaterii.
„AUR nu vrea să pice guvernul, pentru că ei știu că nu au nicio alternativă și niciun plan coerent pentru România. Vor doar să marcheze electoral acest moment”, a declarat și liderul interimar al PSD, Sorin Grindeanu.
„Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”. Textul a fost citit în Parlament, într-o sală aproape goală, de către senatorul AUR Petrișor Peiu la doar trei zile de la primul pachet de măsuri fiscale anunțat de Guvernul Bolojan. Încă de când a anunțat că a strâns semnături de la SOS, POT și de la parlamentari neafiliați, AUR a recunoscut că acestea nu erau suficiente ca moțiunea să și treacă.
Sursa foto: Arhivă