Redactia.ro
Home » Știri » Fotografia postată de Carmen Iohannis de Mica Unire: „În noi doi un suflet bate”

Fotografia postată de Carmen Iohannis de Mica Unire: „În noi doi un suflet bate”

GALERIE FOTO (4)

Fotografia postată de Carmen Iohannis de Mica Unire. Se împlinesc 162 ani de la Unirea Principatelor Române, din 24 ianuarie 1859, zi cunoscută în istorie și ca Mica Unire. Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, a postat, duminică, pe rețelele de socializare, o fotografie simbolică acestui eveniment, la care a scris două versuri din „Hora Unirii”: „Eu ți-s frate, tu-mi ești frate, în noi doi un suflet bate.”

Fotografia postată de Carmen Iohannis de Mica Unire: „În noi doi un suflet bate”

Fotografia postată de Carmen Iohannis de Mica Unire. Se împlinesc 162 ani de la Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire din 1859. Cu ocazia acestei zile, Carmen Iohannis a postat, duminică, pe Facebook o fotografie care reprezintă ”Hora Unirii„, la care a scris și două versuri din poezia scrisă de Vasile Alecsandri: ”Eu ți-s frate, tu-mi ești frate, în noi doi un suflet bate!„

Foto: Facebook

Versurile îndeamnă la unitate și fac parte din strofa a șasea a poeziei, care este, totodată, și imnul Micii Uniri.

”(…) Amândoi avem un nume,
Amândoi o soarta-n lume.
Eu ți-s frate, tu mi-ești frate,
În noi doi un suflet bate!”

Nu s-a mai făcut Hora Unirii în acest an

Din cauza pandemiei, în acest an nu s-a mai făcut Hora Unirii. S-au făcut doar ceremonii restrânse la care au participat autorițățile. În garnizoanele unde sunt monumente dedicate Micii Uniri, s-au organizat ceremonii militare şi religioase.

Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile locale, organizează, duminică, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor, ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române”, a transmis Ministerul apărării Naţionale.

Klaus Iohannis, mesaj pentru români de Mica Unire

Și șeful statului a transmis, duminică, un mesaj pentru români. El a îndemnat la unitate și cataloghează drept un ”moment strălucit” ziua Unirii Principatelor din 1859. De asemenea, președintele a reamintit importanța lui Alexandru Ioan Cuza în realizarea Micii Uniri și a lăudat contribuția acestuia în înfăptuirea Unirii Principatelor Române.

”Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică și socială cu adevărat istorică, poporul și elitele vremii și-au impus țelul în interiorul și în afara granițelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova și Țara Românească. Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuția decisivă a unei personalități remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei și al Țării Românești, a fost un eveniment gândit cu iscusință de cei din interiorul și din afara statului, români devotați și prieteni străini care au susținut nobilul ideal al Unirii. Printr-o inovație politică și juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, unioniștii generației pașoptiste au înfruntat forțele potrivnice și au realizat primul pas important în făurirea României moderne”, spune președintele.

Mulți dintre români confundă Mica Unire cu Marea Unire. Mica Unire simbolizează Unirea Principatelor din 1859, iar Marea Unire a avut loc în anul 1918 și reprezintă Ziua Națională a României, sărbătorită anual pe 1 Decembrie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: