Redactia.ro
Home » Știri » Gafa unui pilot rus ar fi putut provoca Al Treilea Război Mondial. S-a întâmplat deasupra Mării Negre

Gafa unui pilot rus ar fi putut provoca Al Treilea Război Mondial. S-a întâmplat deasupra Mării Negre

Când se va termina războiul din Ucraina.

Un pilot rus, care a înţeles defectuos o comandă de la sol, ar fi putut provoca Al Treilea Război Mondial. Astfel, el a vrut să doboare un avion de supraveghere al RAF după ce a crezut că are permisiunea de a trage.

Pilotul a tras două rachete, dintre care prima pare să fi ratat ținta. Apoi, ruşii au susţinut că a fost o defecţiune tehnic, dar adevărul a ieşit la suprafaţă. Au vrut să doboare un avion NATO.

Un coleg l-a înjurat pe vinovat

Episodul s-a întâmplat în 2022, iar acum a venit o răsturnare de situaţie. Trei surse occidentale de rang înalt din domeniul apărării, care cunosc incidentul, au susţinut că comunicațiile rusești interceptate de avionul RC-135 Rivet Joint al RAF oferă o versiune foarte diferită de cea oficială.

Al doilea pilot rus nu a înțeles însă același lucru, ba chiar i-a reproșat și și-a înjurat omul când acesta a tras prima rachetă spre avionul NATO.

Care a fost ordinul de la sol?

Cum s-a desfăşurat episodul incriminat? Piloţii au primit o comunicare de la controlorul stației de la sol. O sursă occidentală a declarat pentru BBC că aceasta conținea cuvintele „aveți ținta”.

Această comunicare defectuoasă a fost interpretată de unul dintre piloții ruși ca permisiunea de a trage.

După prima ratate, cea de-a doua rachetă a căzut pur și simplu de pe aripă – ceea ce sugerează că arma fie a funcționat defectuos, fie că lansarea a fost anulată.

„Incidentul a fost mult mai grav decât a fost descris inițial și ar fi putut constitui un act de război” – au scris şi jurnaliştii de la New York Times.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: