Redactia.ro

Cât vor costa gazele și energia electrică de la 1 aprilie? Trei scenarii posibile

Cât vor plăti românii pentru gaze și energie electrică de la 1 aprilie 2025

Prețurile la energie și gaze naturale ar putea crește în România, odată cu expirarea măsurilor de plafonare în aprilie 2025. Asociația Energia Inteligentă (AEI) propune trei scenarii care variază de la menținerea plafonării, cu un impact financiar major asupra bugetului de stat, până la eliminarea completă a limitărilor, ceea ce ar putea duce la scumpiri pentru consumatori, informează Agerpres.

Scenariul 1: Menținerea plafonării, cu costuri pentru stat

În acest scenariu, consumatorii vulnerabili ar fi protejați, dar costurile pentru stat ar putea duce la creșterea taxelor. Prețurile gazelor naturale ar rămâne la nivelul actual de 0,310 lei/kWh, TVA inclus.

„Se vor stabili cel mult două niveluri de prețuri: probabil 1,3 lei/kWh cu TVA inclus pentru un consum peste 255 kWh/lună și de 0,8 lei/kWh cu TVA inclus pentru un consum sub 255 kWh/lună”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele AEI, potrivit Digi24.

Pentru energia electrică, consumatorii cu un consum mare (peste 255 kWh/lună) ar putea beneficia de o scădere de aproximativ 21%, în timp ce cei cu un consum redus (sub 100 kWh/lună) ar înregistra o creștere de 17%. Aceasta ar însemna o creștere medie de 6 lei pe lună pentru o factură de 50 kWh.

Scenariul 2: Eliminarea plafonării și pregătirea pieței pentru liberalizare

Dacă plafonarea ar fi eliminată, iar piața ar fi pregătită pentru o liberalizare parțială, prețurile la gaze naturale ar rămâne la 0,310 lei/kWh, TVA inclus, iar energia electrică s-ar scumpi la aproximativ 1,15 lei/kWh, TVA inclus.

În acest caz, președintele AEI estimează următoarele efecte:

  • Consumatori mari (peste 255 kWh/lună): o scădere de 21%.
  • Consumatori medii (100-255 kWh/lună): o creștere de 43%, ceea ce ar însemna un plus de aproximativ 35 lei/lună pentru o factură de 100 kWh.
  • Consumatori mici (sub 100 kWh/lună): o creștere de 51%, echivalentă cu o majorare de 24 lei/lună pentru o factură de 50 kWh.

Scenariul 3: Eliminarea plafonării fără pregătirea pieței

Acest scenariu implică eliminarea completă a plafoanelor, fără nicio măsură de pregătire pentru liberalizare. În acest caz, prețul gazelor naturale ar crește la cel puțin 0,380 lei/kWh, TVA inclus, iar cel al energiei electrice ar depăși 1,38 lei/kWh, TVA inclus.

Impactul ar fi diferit în funcție de consum:

  • Consumatori mari (peste 255 kWh/lună): o creștere de 6%, adică o majorare de 24 lei pentru un consum de 300 kWh.
  • Consumatori medii (100-255 kWh/lună): o creștere de 72%, ceea ce ar însemna un plus de 58 lei pentru o factură de 100 kWh.
  • Consumatori mici (sub 100 kWh/lună): o creștere de 102%, echivalentă cu o majorare de 35 lei pentru o factură de 50 kWh.

„De precizat că dacă scenariul 2 și 3 degrevează bugetul României de costurile subvenției, scenariul 1 ar aduce cheltuieli importante pentru acoperirea subvențiilor din energie. Aceasta ar putea duce la pierderea unor surse de finanțare europeană și la noi creșteri de taxe și impozite, care îi vor afecta în primul rând pe cei mai săraci dintre români”, a mai adăugat Dumitru Chisăliță.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: