Redactia.ro
Home » Știri » Gerul neobișnuit de octombrie continuă în România. Cât mai durează frigul și ce spun meteorologii

Gerul neobișnuit de octombrie continuă în România. Cât mai durează frigul și ce spun meteorologii

Vreme neobișnuit de caldă pentru Revelion și prima zi din 2024. Prognoza meteo actualizată

România se confruntă cu un val de frig neobișnuit pentru luna octombrie, aducând temperaturi sub media normală, inclusiv îngheț în zone precum București. Potrivit șefei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu, aceste temperaturi sub normale vor persista încă câteva zile. Valorile scăzute sunt rezultatul unei mase de aer polar care a acoperit țara, generând temperaturi negative în majoritatea regiunilor, în special în zonele montane.

Ce cauzează valul de frig din luna octombrie

Valul de aer rece care a afectat România în această perioadă este cauzat de un ciclon polar care a adus mase de aer rece din nordul continentului. Acest fenomen a determinat scăderea drastică a temperaturilor, generând valori mai scăzute decât normalul pentru această perioadă a anului. În anumite regiuni, temperaturile au coborât sub 0 grade Celsius, iar în zonele montane, înghețul a fost resimțit chiar și pe timp de zi.

Conform prognozelor ANM, aceste condiții meteorologice neobișnuite pentru luna octombrie vor mai dura câteva zile, după care o ușoară încălzire va aduce valorile termice mai aproape de media normală. Totuși, fluctuațiile de temperatură vor continua, fiind așteptate alternări între zile mai calde și perioade reci pe tot parcursul lunii.

Zonele cele mai afectate și măsurile recomandate

Frigul a afectat întreaga țară, dar temperaturile cele mai scăzute s-au înregistrat în zonele montane, unde mercurul din termometre a coborât până la -10 grade Celsius. În Capitală, înghețul matinal a surprins mulți locuitori, fiind neobișnuit să se înregistreze astfel de valori în această perioadă a anului. De asemenea, zonele din nordul și centrul țării au resimțit cel mai puternic efectele gerului, cu temperaturi mai joase decât media multianuală.

Meteorologii recomandă populației să fie pregătită pentru variațiile de temperatură și să adopte măsuri adecvate de protecție. Este important ca persoanele să se îmbrace corespunzător și să fie atente la condițiile de drum, în special în zonele unde înghețul poate afecta traficul rutier. De asemenea, proprietarii de vehicule sunt sfătuiți să-și verifice anvelopele pentru a evita accidentele pe drumurile alunecoase.

Prognoze pe termen scurt și sfaturi pentru populație

Conform ANM, frigul extrem va persista în următoarele zile, însă se prevede o ușoară încălzire spre sfârșitul săptămânii. Până atunci, fluctuațiile termice vor fi semnificative, cu posibile episoade de precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare la altitudini mai mari. Populația este sfătuită să își adapteze activitățile în funcție de condițiile meteorologice și să ia măsuri preventive, în special pentru protejarea sănătății.

În plus, recomandările includ folosirea sistemelor de încălzire corespunzător și evitarea expunerii prelungite la frig. Șoferii sunt sfătuiți să circule cu prudență, mai ales pe drumurile care pot deveni periculoase din cauza condițiilor de îngheț.

Valul de frig din această lună atrage atenția asupra importanței pregătirii pentru iarnă încă din octombrie, mai ales în contextul schimbărilor climatice care pot aduce fenomene meteorologice extreme.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: