Redactia.ro
Home » Home » Gletul: Ce trebuie să știi despre acest material și aplicarea lui

Gletul: Ce trebuie să știi despre acest material și aplicarea lui

Gletul este un material care se folosește la finisarea pereților, asigurând o bază de aderență pentru vopsea sau tapet. Aplicarea gletului este o operațiune indispensabilă pentru obținerea unor suprafețe netede și uniforme, fără denivelări, cu o bună rezistență la șocuri și crăpături.

Dacă te întrebi ce face ca acest produs să fie atât de special în amenajările interioare, care sunt secretele pe care meșterii nu ți le spun în ceea ce privește tratamentul cu glet al pereților și dacă poți face chiar tu această muncă, citește articolul de față și vei afla răspunsurile.

Ce conține gletul în compoziția sa?

Gletul este un amestec al mai multor materiale, care îi conferă finețea, aderența, structura compactă după uscare și totodată textura care se lasă șlefuită. În proporție considerabilă, gletul înseamnă ciment alb.

Acestuia i se adaugă lianți pe bază de calcar fin zdrobit sau carbonat de calciu, care îi asigură finețea, polimeri responsabili pentru aderența pe perete, flexibilitatea și rezistența la crăpare, aditivi care îl fac ușor de aplicat și întins pe suprafețe, îl fac să se usuce rapid și să reziste la umezeală și variații de temperatură.

Gletul se găsește de regulă sub formă de pulbere, care trebuie amestecată cu apă, în proporția indicată de producător. Există însă și produse gata preparate și ambalate, pregătite de aplicare, așa cum sunt VITEX Visto Ready Fine sau VITEX Visto Ready Smooth. Acestea se achiziționează la găleată de 5 kg sau de 18 kg, în funcție de cantitatea de care ai nevoie. Găleata de 5 kg este suficientă pentru un perete de 5 mp, cu gletul aplicat într-un singur strat.

De ce se aplică gletul în finisajul pereților?

Aplicarea gletului se face atât din considerente estetice, cât și din considerente practice. În ceea ce privește aspectul pereților, tratamentul cu glet îți permite obținerea unor suprafețe uniforme și netede, perfect îndreptate și acoperite în cele mai mici imperfecțiuni.

Se aplică la fel de ușor pe tencuiala de beton, pe rigips sau pe ipsos. Albul obținut va fi uniform, indiferent de variațiile de culoare ale suprafeței inițiale, ceea ce va contribui la întinderea uniformă a vopselei, pentru care gletul constituie o bază excelentă.

Din perspectivă practică, gletul pregătește peretele pentru finisaje ulterioare, precum vopsirea sau aplicarea unui tapet. Indiferent ce alegi, vei avea o aderență foarte bună pe acest material. De asemenea, el însuși aderă foarte bine pe pereții din materialele menționate, beton sau rigips, rezistă pe suprafața acestora, nu se crapă la șocuri mecanice sau la variații de temperatură și umezeală. Astfel, lucrările de amenajare vor fi mai durabile și nu va trebui să retușezi frecvent.

Ce trebuie să știi când aplici glet pe perete? Sfaturi de la specialiști

Te-ai întrebat care este secretul obținerii unor suprafețe fine ale pereților, perfect netede și de un alb impecabil? Sunt câteva secrete pe care trebuie să le cunoști în legătură cu aplicarea gletului.

În primul rând, trebuie să pregătești suprafața de aplicare. Pereții trebuie să fie eliberați de praf și murdărie, aspirați sau șterși cu o cârpă uscată sau umedă, după caz. Asigură-te că nu există pete de grăsime sau alte substanțe care ar împiedica aderența gletului.

De asemenea, nu te aștepta ca găurile sau crăpăturile mari să fie acoperite de un strat mai gros de glet, iar rezultatul să fie unul excelent. Fisurile mai mari sau denivelările vizibile se acoperă mai întâi cu un chit acrilic sau elastomeric. După uscarea acestuia, poți începe aplicarea chitului.

În ceea ce privește încărcarea peretelui, specialiștii sunt de părere că aceasta poate să varieze în funcție de caracteristicile suprafeței. Pentru tencuiala de beton, încărcarea va fi mai mare decât pentru un perete din rigips și este normal să fie așa, având în vedere textura aspră și poroasă a primului și finețea celui din gipscarton.

Aplicarea se face cu un cuțit, o spatulă sau un spray airless. Cantitatea de glet se întinde foarte bine, în strat subțire și se continuă operațiunea până la acoperirea întregii suprafețe. Este un produs de tip pastă, pe care nu îl poți întinde pe perete cu trafaletul. Între straturi este necesar un timp de uscare, care pentru produsele Vitex este scurt, între 4 și 6 ore. Nu este nicio problemă dacă nu terminați toată cantitatea de glet într-o zi, punând capacul, acesta își păstrează consistență, fără să se întărească până la o aplicare viitoare.

După uscare, se realizează șlefuirea cu șmirghel, cu mișcări circulare, până la obținerea suprafeței netede și fără asperități pe care o dorești.

Respectarea regulilor de aplicare, alegerea unui glet de calitate, de preferință gata preparat, echipamentele de lucru și de protecție corespunzătoare îți vor garanta reușita lucrării și satisfacția obținerii unor suprafețe netede și uniforme pe pereți, pe care îi vei putea vopsi sau tapeta după preferințe.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini