Redactia.ro

Greșeala pe care toți o fac atunci când fierb porumb. Câte minute trebuie lăsat, de fapt

Porumbul fiert este una dintre cele mai simple și populare gustări ale verii. Totuși, puțini știu cât timp trebuie fiert ca să iasă perfect. Mulți îl fierb prea mult sau prea puțin, stricându-i gustul și textura. Alegerea porumbului, timpul de fierbere și apa folosită fac diferența. Iată cum eviți greșeala pe care o fac toți și obții un porumb delicios, aromat și suculent.

Ce fel de porumb alegi pentru fiert

Primul pas este alegerea porumbului potrivit. Pentru fierbere, ideal este porumbul „zaharat” sau „de lapte”, adică cel tânăr, cules înainte să se întărească. Acesta are boabe moi, lucioase și galbene deschis. Dacă porumbul este prea matur, va fierbe mai greu și nu va mai fi dulce, indiferent cât îl ții pe foc.

Cumpără porumbul cu frunze încă verzi și mătăsos, semn că e proaspăt. Evită știuleții cu boabe opace, tari sau care sună a gol când îi bați ușor. Un porumb bun de fiert trebuie să fie zemos și elastic, nu uscat și tare. Asta va influența decisiv timpul de fierbere și calitatea gustului final.

Cât timp trebuie fiert, în funcție de soi

Timpul de fierbere al porumbului variază în funcție de soi și prospețime. Porumbul foarte tânăr poate fi gata în 10-12 minute. În schimb, unul mai matur are nevoie de 30-45 de minute sau chiar mai mult. Aici apare greșeala majoră: mulți fierb toți știuleții la fel, fără să țină cont de consistență.

Specialiștii spun că porumbul zaharat, abia cules, nu are nevoie de mai mult de 15 minute în apă clocotită. Dacă îl lași mai mult, devine fleșcăit și își pierde gustul dulce. În schimb, porumbul de câmp (mai bătrân), poate necesita 45-60 de minute de fierbere, iar uneori și o oră și jumătate, dacă e foarte tare.

Cel mai bun test este să scoți un bob și să-l guști după 15 minute. Dacă e crocant și dulce, e gata. Dacă e tare sau făinos, mai lasă-l câteva minute. Verifică din 5 în 5 minute, mai ales dacă nu ești sigur de cât de tânăr e porumbul.

Apa în care fierbi porumbul face toată diferența

Mulți cred că porumbul se fierbe doar în apă simplă. Însă apa poate fi îmbunătățită cu câteva ingrediente-cheie. Un vârf de zahăr adăugat în apă intensifică gustul dulce al boabelor. Atenție, nu adăuga sare! Sarea întărește boabele și le face să fiarbă mai greu.

Adaugă 1-2 linguri de unt sau puțin lapte în apă dacă vrei un porumb cremos și fin. Acest truc e des folosit în bucătăria americană, unde se caută texturi catifelate. Un alt secret este să lași frunzele pe porumb în timpul fierberii — adaugă aromă și mențin umiditatea.

După ce porumbul e fiert, scoate-l rapid din apă și servește-l imediat. Dacă îl lași prea mult în lichidul fierbinte, continuă să se gătească și devine moale, lipsit de fermitate. Poți unge știuletele cu unt și presăra sare abia atunci, nu în timpul fierberii.

Greșelile frecvente care strică porumbul

Cea mai mare greșeală este să fierbi porumbul prea mult, indiferent de tip. Mulți lasă știuleții pe foc ore întregi, crezând că astfel devin mai fragezi. De fapt, boabele se umflă prea tare, crapă și devin pastă. Gustul dulce dispare și se transformă într-o masă insipidă.

Altă greșeală este să adaugi sare în apă de la început. Sarea întărește coaja bobului și prelungește nejustificat timpul de fierbere. Adaug-o doar la final, dacă vrei. De asemenea, unii folosesc apă rece, porumb congelat sau îl fierb cu capacul pus strâns — toate acestea afectează gustul și textura.

Porumbul fiert trebuie gătit în apă clocotită, în oală descoperită. Dacă acoperi oala, se face condens, iar fierberea devine inegală. Ideal e să folosești o oală largă, în care știuleții stau întinși și uniform fierți. Dacă sunt prea mulți și înghesuiți, unii rămân cruzi.

Trucuri simple pentru un porumb ca în copilărie

Dacă vrei un gust autentic, ca pe vremuri, fierbe porumbul în ceaun, la foc mic, cu apă din fântână sau de izvor, dacă ai. Lasă știuleții cu tot cu frunze și mătase, și adaugă un praf de zahăr. Poți pune și o frunză de dafin, pentru o aromă discretă.

Porumbul se servește fierbinte, cu unt topit, sare grunjoasă sau chiar smântână. În unele regiuni din țară, se stropește cu zeamă de lămâie sau se presară boia. Pentru un plus de savoare, îl poți prăji puțin pe grătar după ce a fiert — devine ușor crocant la exterior și păstrează miezul moale.

Un alt truc e să-l ții 5 minute în folie de aluminiu după fierbere. Se păstrează cald și absoarbe aromele. Dacă îți rămâne porumb nefiert, îl poți congela cu tot cu coajă și fierbe mai târziu, direct congelat, dar va avea nevoie de mai mult timp.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri