Redactia.ro
Home » Știri » Greta Thunberg, recompensată cu 1 milion de euro. A hotărât deja ce va face cu banii

Greta Thunberg, recompensată cu 1 milion de euro. A hotărât deja ce va face cu banii

greta thunberg

Mare onoare pentru Greta Thunberg! Tânăra activistă este primul câștigător al „Premiului Gulbenkian pentru umanitate”. Premiul este o nouă distincţie portugheză dotată cu suma de un milion de euro, prin care sunt răsplătite persoanele sau organizaţiile care s-au remarcat prin acţiunile de combatere a schimbărilor climatice.

În urmă cu aproape doi ani, Greta Thunberg, o adolescentă de 15 ani din Suedia, a început mișcarea „Vineri pentru viitor” prin care a mobilizat milioane de elevi și studenți să iasă în stradă și să ceară ajutor pentru planetă.

Potrivit Fundației Gulbenkian de la Lisabona, Greta, care a reușit să îi înfrunte pe liderii mondiali la Summitul ONU, a ieșit câștigătoare din cei 135 de nominalizați din 46 de țări. Ea a fost aleasă printr-un larg consens, după cum spune preşedinte juriului, fostul preşedinte portughez Jorge Sampaio.

„Modul în care Greta Thunberg a reuşit să mobilizeze generaţiile cele mai tinere pentru cauza climatică şi lupta ei tenace pentru a schimba un status quo care se obstinează să persiste fac din ea una dintre figurile cele mai memorabile din prezent”, explică Sampaio, potrivit Reuters.

Premiul va fi donat

Noul câștigător al premiului Gulbenkian pentru Umanitate a mulțumit prin intermediul unui videoclip publicat pe Twitter: „Pentru mine înseamnă mult și sper că mă ajută să fac mai mult bine pentru lume”, a spus activista de mediu.


Greta Thunberg a anunțat că suma de 1 milion de euro va fi donată. „(Milionul de euro, n.r.) va fi folosit de Fundaţia Thunberg pentru proiecte de combatere a crizei climatice şi ecologice”, a transmis ea. Primii 100.000 de euro vor fi donaţi pentru SOS Amazonia Campaign, iniţiativă ce aparţine mişcării Fridays for Future din Brazilia, care combate coronavirusul în Amazonia, o sumă identică urmând să fie alocată iniţiativei Stop Ecocide Foundation, care urmăreşte să transforme „ecocidul„’ (genocidul ecologic) într-o crimă recunoscută internaţional.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: