Redactia.ro
Home » Știri » Guvernul Dăncilă a fost demis. Ce urmează după moțiunea de cenzură

Guvernul Dăncilă a fost demis. Ce urmează după moțiunea de cenzură

Guvernul Dăncilă a fost demis

Guvernul Dăncilă a fost demis joi prin moţiune de cenzură, cu 238 de voturi. Însă ce urmează apoi? Preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme la consultări reprezentanţii partidelor parlamentare, pentru formarea unei majorităţi care să susţină un nou prim-ministru.

După ce preşedintele anunţă propunerea de premier decisă pe baza consultărilor, noul şef al Guvernului are la dispoziție 10 zile pentru a veni în fața Parlamentului ca să ceară votul pentru Cabinetul pe care îl va propune.

Dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere noului Guvern în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură, teoretic Parlamentul poate fi dizolvat, dar nu şi în momentul de faţă, deoarece ne aflăm în ultimele 6 luni ale mandatului preşedintelui.

Guvernul Dăncilă a picat. Reacția tranșantă a premierului

Până la formarea noului Guvern, executivul condus de Viorica Dăncilă rămâne în funcţie, dar „îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern”.

Scenarii pentru viitorul Guvernului

PSD păstrează interimar puterea. Conform legii, după ce moțiunea de cenzură trece, guvernul rămâne interimar până ce în Parlament este investit un nou executiv, cu mențiunea că semnează doar acte administrative și nu are voie să dea Ordonanțe de Urgență, ci doar Ordonanțe simple.

PNL formează noul guvern. Dacă acest scenariu se va concretiza, atunci cel mai sigur Ludovic Orban va fi cel care își va asuma poziția de premier și va forma un guvern minoritar cu membri PNL deoarece USR a anunțat că va susține formarea unui nou guvern în Parlament dar nu va intra la guvernare decât după noi alegeri parlamentare, fie la timp sau anticipate, potrivit B1.ro.

De asemenea, Victor Ponta s-a arătat împotriva numirii lui Ludovic Orban în repetate rânduri, iar formațiunea sa nu va intra la guvernare alături de liberari. Ba chiar, ar putea să nu ofere nici votul pentru investirea unui cabinet condus de președintele PNL.

Victor Ponta, reacție fulger la trecerea moțiunii: Am salvat România de cel mai ciudat lider

Guvern condus de un tehnocrat. Aceasta variantă a fost discutată deja în interiorul scenei politice unde au apărut diverse nume precum: Emil Hurezeanu, Călin Georgescu sau Sorin Moisă.

Alegeri anticipate. Organizarea de alegeri anticipate este cea mai puțin probabilă variantă după moțiune. Acest lucru este foarte dificil, potrivit Constituției.

„(1) După consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură.

(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.

(3)Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Președintelui României și nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.”, se arată în Constituție.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: