Redactia.ro
Home » Știri » Harta politică a alegerilor locale 2020. PNL și PSD au împărțit țara în două

Harta politică a alegerilor locale 2020. PNL și PSD au împărțit țara în două

rezultate alegeri locale

Bătălia pentru alegerile locale a fost una strânsă și plină de surprize . Votul de duminică seară a mai schimbat puțin din harta politică a țării. Mai exact,  dacă până acum eram obișnuiți să vedem fruntașe partidele istorice în anumite zone, iată că acum, rezultatele parțiale arată că USR-PLUS a avut majoritate acolo, în preferințele  românilor, potrivit știrileprotv.ro Cu toate acestea, PSD și PNL pare că și-au împărțit țara în două.

PSD a câștigat cele mai multe consilii județene

PSD este majoritar în sudul şi estul ţării cu 20 de consilii judeţene. PNL domină  17 consilii județene, cu 9 mai multe faţă de alegerile din 2016. Cu toate acestea, PNL a câştigat mai multe voturi. Datele parţiale arată că PNL a câştigat alegerile locale cu 34% din voturi, urmat de PSD cu 30% şi de USR/PLUS cu 13%. UDMR şi-a păstrat controlul asupra judeţelor în care maghiarii sunt majoritari. Au câştigat preşedinţia consiliilor judeţene din Harghita, Mureş, Covasna şi Satu Mare. Sunt voturi care-i vor ajuta pe cei din UDMR să treacă pragul electoral la alegerile din iarnă.

Sursa foto: stirileprotv.ro

Reprezentanții PNL și USR au detronat ”oameni grei” de la coducere

Dincolo de acestea,  candidații din partea USR și PNL  au câștigat mandate de primar în zone neașteptate.  În București, primăria generală a fost luată de Nicușor Dan, el a detronat-o pe Gabriela Firea, primar PSD.  Deși este candidat independent, Nicușor Dan are susținerea PNL și USR PLUS.  O altă surpriză este în județul Vrancea. Candidatul comun al PNL şi USR PLUS, Cătălin Dumitru Toma, este cel care l-a învins pe liderul PSD, Marian Oprişan, în lupta pentru preşedinţia din Consiliul Judeţean Vrancea. Acesta din urmă a pierdut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea după 20 de ani de activitate. La Bistriţa şi Bacău au ieşit câştigători candidaţii susţinuţi de o alianţă formată din PNL şi USR.

Și Nicolae Robu a plecat de la conducere după opt ani. Dominic Fritz, candidatul USR la Primăria Timişoarei este cel care a câştigat alegerile locale în faţa lui vechiului edil. Dominic Fritz s-a născut în Germania, iar la 16 ani a primit o bursă oferită de Parlamentul Germaniei prin care a plecat un an în SUA.

Votul la consiliile judeţene şi locale va fi esenţial la alegerile parlamentare din decembrie.

Datele oficiale arată că prezența la vot  în acest an a fost de peste 46%, cei mai mulţi alegători care s-au prezentat la urne fiind din judeţul Giurgiu, cu 63,35%.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: