Redactia.ro
Home » Știri » Harta seismică a cutremurelor. București, printre zonele cele mai predispuse la un cutremur major: „Lucrurile în continuare se mișcă”

Harta seismică a cutremurelor. București, printre zonele cele mai predispuse la un cutremur major: „Lucrurile în continuare se mișcă”

GALERIE FOTO (3) Harta seismică a cutremurelor. București, printre zonele cele mai predispuse la un cutremur major: "Lucrurile în continuare se mișcă"

Cutremurele din ultima perioadă au provocat panică în toată țara, mai ales că urmările au fost extrem de grave. Specialiștii spun că nu este cazul să ne panicăm, pentru că nu putem preveni un dezastru, dar nici să ne liniștim, pentru că țara noastră poate fi lovită oricând de un seism major. Astfel, seismologii au făcut o hartă cu zonele cele mai predispuse la un eveniment semnificativ.

Noua hartă seismică din România

Cutremurele din Oltenia au pus pe jar o țară întreagă, având în vedere că nu au mai avut loc astfel de seisme de multă vreme. Oamenii s-au panicat și se gândesc obsesiv că ar mai putea avea loc un seism major în următoarea perioadă, care va provoca și mai multe pagube decât cele din Gorj, care și-au pus serios amprenta în multe zone.

Specialiștii au reorganizat harta seismică a țării noastre și au evidențiat zonele cele mai predispuse la un seism extrem de puternic. Sunt zone în care cutremurele nu vor depăși 3,9 grade, dar și zone extrem de periculoase, unde ar putea lovi un seism de peste 7 grade, puternic ca cel din 1977.

Târgu-Jiu este marcat cu verde pe hărțile seismice, fiind o zonă în care se produc cutremure de suprafață. În următoarea perioadă, Dragoș Toma, cercetător INFP, spune că nu vor mai avea loc cutremure de peste 5 grade, ci de cel mult 4, dar totul depinde de cum evoluează lucrurile.

„Nu ne așteptam ca această zonă să producă și mai puternic și atât de repede. Încet, încet lucrurile o să scadă dar în câteva săptămâni. Sperăm să nu mai dea ceva peste 5. Sperăm, dar nu este nici o certitudine. Toate secvențele de la Târgu Jiu ar trebui luate în considerare”, a adăugat Dragoș Toma.

Cele mai periculoase zone în caz de cutremur

Capitala intră în categoria de zone cu risc seismic mare, unde ar putea lovi un cutremur chiar și de 7 grade și să se resimtă din plin. Pot avea loc aici cutremure intermediare, de magnitudine mare, iar la fel de predispuse sunt și Ploiești, Buzău, Focșani și Iași. De asemenea, în aceste zone există o mulțime de clădiri periculoase, care se pot prăbuși complet în situații dificile.

Bacău, Vrăncioaia sau Pitești și Giurgiu sunt și ele zone de care ar trebui să ținem cont. Sunt marcate cu portocaliu pe harta seismică, semn că și aici ar putea avea loc mișcări destul de intense.

Printre cele mai sigure județe din țară în caz de cutremur puternic se află Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și  Constanța. În aceeași categorie intră și Oradea, Cluj, Deva și Bistrița, dar și Sibiu și Brașov.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: