Redactia.ro

Imagini cutremurătoare de la locul în care și-a pierdut viața Felix Baumgartner. Partenerul Mihaelei Rădulescu a afost resuscitat minute în șir

GALERIE FOTO (2) Felix Baumgartner și Mihaela

Porto Sant’Elpidio , orașul de pe coasta Adriaticii a intrat în atenția internațională într-un mod tragic. În mijlocul vacanței, jubilând în zboruri cu parapanta, Felix Baumgartner – extremul saltător în salturi spectaculoase, primul om care a sfidat viteza sunetului în cădere liberă – a avut parte de un final cutremurător. Joi, 17 iulie, sportivul austriac, în vârstă de 56 de ani, s-a prăbușit în piscina resortului Le Mimose Family Camping Village, iar primele imagini cu intervenția medicilor au fost făcute publice de publicația italiană corriereadriatico.it.

Imagini cutremurătoare de la locul în care și-a pierdut viața Felix Baumgartner. Partenerul Mihaelei Rădulescu a fost resuscitat minute în șir

Felix Baumgartner, care se afla într-un zbor cu motor-parapanta, inițial amânat din cauza vântului, a pierdut controlul aparatului după ce i s-ar fi făcut rău în aer. Parapanta a coborât brusc, iar sportivul, aparent neajutorat, s-a prăbușit în piscina resortului – un complex turistic frecventat și de familii, printre care și copii. Impactul violent i-a fost fatal.

În acele momente decisive, cadrele surprinse de jurnaliști arată cum medicii au intervenit imediat. Îl resuscitau lângă piscină, cu masaj cardiac și ventilare artificială, în timp ce alți salvatori securizau perimetrul și încercau să îndepărteze mulțimea. Haosul era palpabil – dar echipa de intervenție nu și-a pierdut nicio clipă concentrarea.

Felix Baumgartner, resuscitat. Foto: /www.corriereadriatico.it
Felix Baumgartner, resuscitat. Foto: /www.corriereadriatico.it

Impactul a avut și o victimă colaterală: o angajată a personalului resortului a fost lovită de o componentă a parapantei, care s-a desprins la impact. Rănită, a primit îngrijiri la fața locului, fiind ulterior transportată spre spital. Din fericire, starea ei nu este gravă.

Intervenția medicală: ultima barieră între viață și moarte
Primele cadre îi surprind contorsionat lângă piscină pe paramedici, alergând printre șezlonguri, cu echipamentele de resuscitare la vedere. Se pot vedea tuburi de oxigen și aparate de mers automat, între care ventilatoare portabile. Efortul lor era o cursă contracronometru – un duel între viață și deznădejde.

Cu toate acestea, zvonurile apărute ulterior sugerează că, în momentul prăbușirii, Baumgartner ar fi fost deja în stop cardiac, din cauza unui posibil infarct. Dacă este adevărat, șansele de supraviețuire scădeau dramatic – iar pronunțarea decesului a urmat rapid.

Ancheta care caută răspunsuri

Autoritățile italiene au declanșat o anchetă laborioasă. Sunt luate în considerare: detaliile tehnice ale parapantei și ale motorului; ultimele raportări meteo – vântul putea destabiliza zborul; starea de sănătate a lui Felix – un infarct ar fi putut produce colapsul în aer.

Primarul localității, Massimiliano Ciarpella, a transmis un mesaj emoționant:

“Comunitatea noastră este profund afectată de dispariția tragică a lui Felix Baumgartner, o figură de importanță mondială, un simbol al curajului și pasiunii pentru zborul extrem.”

În doar câteva ore de la tragedie, primarul și reședința italienilor au fost copleșite de mesaje de condoleanțe și încurajare. Rețelele sociale s-au umplut instantaneu de emoticoane de sprijin, rememorări ale celui care a cucerit stratosfera și solidaritate umană pentru Mihaela Rădulescu, partenera lui, care era lângă el când totul s-a întâmplat.

Cine a fost Felix Baumgartner?

Felix Baumgartner nu a fost doar un saltător de extreme – a fost o legendă a sporturilor de adrenalină. Viena plină de faimă, Salzburgul lui natal au devenit pentru o lume întreagă simboluri ale curajului absolut. În anii ’90, a făcut salturi EX-TRE-ME: de pe munți, stânci, chiar de pe statuia lui Iisus din Rio (1999) și din alte locuri de referință.

În 2003, a traversat Canalul Mânecii cu o „wing suit” din fibră, iar în 2012, în legendara misiune Red Bull Stratos, a devenit primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă, după ce a sărit de la aproape 39.000 de metri altitudine. Zborul său către Pământ, transmis live, a fost punctul culminant al unei vieți dedicate depășirii limitelor.

Curajul fără frică l-a definit pe Felix Baumgartner. După 2012, și-a împărțit viața între zborul cu parapanta, activitățile de pilot elice, workshop-uri internaționale și vacanțe pline de zbor. Pasiunea și nonconformismul său au atras milioane de fani. De aceea, dispariția sa în imediata vecinătate a unei piscine a fost percepută ca o ironie tragică: un om care a învins gravitația s-a stins sub strălucirea soarelui, într-un loc destinat relaxării.

Tragismul dincolo de scenă

În mijlocul haosului de lângă piscină, acolo unde oamenii se bucurau de vacanță, tragicul a simbolizat fragilitatea vieții. Un om excepțional, care sfida limitele, a fost doborât de un incident banal – un infarct, un vânt prea puternic, o clipă de neatenție.

Pentru Mihaela Rădulescu, pierderea nu este doar a unui partener, ci a unui martor, a unei jumătăți care i-a însoțit viața alături de aventurile și visurile lor comune. Pentru autorități, este o lecție dură despre importanța procedurilor de siguranță în sporturile extreme – chiar și pentru cei mai experimentați.

Moștenirea lui Baumgartner rămâne vie

Richard Branson însuși l-a numit pe Felix „omul care a depășit imposibilul”. Jurnalistii, cercetătorii și generațiile viitoare vor aminti de saltul din stratosferă ca fiind unul dintre evenimentele definitorii ale începutului de secol XXI.

După moarte, felul în care s-a suprapus momentul vieții și al decesului său – coborârea fatală într-un loc obișnuit, banal – întărește și mai mult mitologia unei vieți dedicate curajului. Felul în care oamenii s-au mobilizat în câteva ore pe Facebook, Instagram, Twitter – cu lacrimi, regrete, amintiri – dovedește că, deși moartea imprevizibilă separă viețile, rămâi prezent în inimile celor care te-au admirat.

Mesajul primarului Ciarpella anunță semnalul puterii umane în fața tragediei: o comunitate marcată, dar unită. Turismul și caniculele regionale vor fi afectate șocant, iar resorturile trebuie să își regândească măsurile de siguranță.

În laterala pământului și a cerului, cuvintele rămân incomensurabile. Ce s-a petrecut lângă piscina Le Mimose a fost o poveste care își va număra faptele în iconografie și mărturii. Felix Baumgartner a adus oamenilor emoția zborului în limitele nebănuite. Păstrate vor rămâne porțiuni de video cu echipamente medicale, cu mâini care îl resuscitau – imagini vii, grele, ca o ultimă veșnicie.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: