Redactia.ro
Home » Știri » În ce condiții se suspendă cursurile? Ludovic Orban, declarații despre noile reguli în școli

În ce condiții se suspendă cursurile? Ludovic Orban, declarații despre noile reguli în școli

Ludovic Orban

Școala urmează să înceapă în câteva zile, dar premierul Ludovic Orban a explicat de ce deschiderea școlilor este încă sub semnul întrebării. Astfel, există mai multe riscuri ca cursurile să se suspende, despre care prim-ministrul a vorbit.

La câte cazuri se suspendă cursurile într-o școală

Astfel, cursurile unei școli pot fi suspendate imediat, dacă există trei sau cinci elevi care s-au infectat cu noul coronavirus. Însă, cursurile unei singure clase se pot suspenda dacă există doar un caz, a explicat premierul Ludovic Orban. În oricare dintre aceste două cazuri, cursurile vor fi suspendate pentru o perioadă de două săptămâni.

„Dacă apare un caz într-o clasă, automat 14 zile se suspendă cursurile în clasa respectivă, se face anchetă epidemiologică. Dacă apar mai multe cazuri, poate 3-5 cazuri într-o şcoală, se pot suspenda cursurile în şcoala respectivă, pe o perioadă de 14 zile. Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, a explicat premierul.

Procentul de infectare cu Covid-19 în rândul copiilor, înainte de începerea școlilor

Totuși, chiar înainte ca școala să fi început, procentul îmbolnăvirilor în rândul copiilor nu este deloc de neglijat. Prim-ministrul a explicat că 6,3% dintre cazurile de infectare din țara noastră au fost întâlnite la copii. Ludovic Orban nu s-a ferit să spună că, cel mai probabil, numărul cazurilor de infectare va crește odată cu începerea școlilor.

„Trebuie să spunem oamenilor, ca să fie pregătiţi. Dintre românii care s-au îmbolnăvit, procentul elevilor de vârstă şcolară care s-au îmbolnăvit este de 6,3%, fără să fie şcoală. A existat o răspândire a virusului şi pe această categorie de vârstă, în populaţia şcolară. Sigur că riscurile sunt foarte mici”, a subliniat premierul.

Ce bani alocă Guvernul pentru necesarul elevilor  în pandemia de coronavirus

Guvernul s-a pregătit de începerea noului an școlar cu alocarea unor fonduri externe pentru achiziționarea de materiale sanitare în școli. Este vorba despre suma de 175 de milioane de euro, fonduri nerambursabile.

100 de milioane de euro vor fi folosite pentru a cumpăra tablete și dispozitive electronice pentru 500.000 de elevi, iar alte 50 de milioane sunt alocați pentru cumpărarea de măști și dezinfectanți. Celelalte 25 de milioane de euro vor fi folosite pentru cumpărarea de containere sanitare mobile.

Părinții vor primi 75% din salariu să stea acasă cu copilul

Pentru că există riscul ca școala să se suspende în anumite zone în care se descoperă cazuri de elevi bolnavi, părinții sunt asigurați de stat cu un procent de 75% din salariu. Astfel, părinții vor primi 75% din salariu pentru a sta acasă cu copilul dacă cursurile sunt suspendate.

„Pentru asta, noi am prevăzut un act normativ, pe care l-am avut deja în dezbaterea guvernului, prin care am stabilit să acordăm ajutorul care a fost dat în perioada stării de urgenţă, 75% din salariu, pentru un părinte, ca să stea, pe perioada în care sunt suspendate cursurile, cu copilul acasă. Deja ne-am gândit la această variantă”, a declarat Ludovic Orban, la Digi24.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: