Redactia.ro
Home » Știri » Înălțarea Domnului 2021. Ce fel de tradiții și obiceiuri sunt respectate

Înălțarea Domnului 2021. Ce fel de tradiții și obiceiuri sunt respectate

Înălțarea Domnului 2021.

Înălțarea Domnului 2021. Creștinii ortodocși sărbătoreasc Înălțarea Domnului Iisus Hristos întotdeauna într-o zi de joi. Această sărbătoare este prăznuită la 40 de zile de la Înviere. Anul acesta, ortodocșii celebrează pe 10 iunie Înălțarea Domnului.

Înălțarea Domnului 2021. Ce fel de tradiții și obiceiuri sunt respectate

Înălțarea Domnului 2021. Sărbătoarea Înălțării Domnului Iisus Hristos est una importantă pentru creștinii ortodocși. Conform tradiției din popor, Înălțarea Domnului se numeșre Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios și a stat ascuns după pietre, după care a povestit cum s-a înălțat Domnului Iisus la Cer. Documentele arată că sărbătoarea Înălțării Domnului a fost celebrată și în Răsărit, și în Apus, la 40 de zile după Paște, într-o zi de joi. În această zi de sărbătoare, oamenii se salută cu „Hristos s-a Înălțat!” și răspund cu „Adevărat s-a Înălțat!”. În tot timpul celor 40 de zile de Înviere, Iisus Hristos le-a arătat ucenicilor Săi și le-a dovedit că El este Mântuitorul care a înviat. După aceste 40 de zile, Iisus s-a arătat ucenicilor săi pentru ultima dată și le-a promis că va trimite pe pământ Duhul Sfânt. Acesta a mers la marginea orașului Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, de unde s-a înălțat la cer, sub privirile lor.

Înălțarea Domnului 2021. Tradiții și obiceiuri

În această zi de sărbătoare , se vopsesc ouă roșii, nu se împrumută sare, femeile nu împrumută sare şi nu dau foc din casă fiindcă există credinţa că astfel toată casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte.

De asemenea, în ziua praznicului, în multe zone din țară, oamenii își pun la brâu frunze de nuc. Tradiția menționează că ei respectă o veche datină împlinită de Hristos înălțat la cer. Atunci, în vremea lui Hristos, oamenii își puneau la brâu frunze de nuc care să-i ocrotească de boli și de necazuri. Se fac pomeni şi se împarte pentru cei morţi, mai ales brânză, ceapă verde, pâine caldă şi rachiu.Bătrânii spun că, pentru a avea recoltă bogată, semănătorile se fac până în ziua de Înălţare.

Înălțarea Domnului, zi a reconcilierii

De Înălțare, este bine să fim veseli, să evităm controversele și certurile și să fim generoși cu săracii din comunitatea noastră. În această zi, oamenii care s-au supărat se împacă cu dușmanii, fiind o zi a reconcilierii. În această zi de sărbătoare nu se prestează munci în gospodărie și nici la câmp, în localitățile din Muntenia, Moldova și Oltenia, spun specialiștii în etnografie și folclor.
În această zi se sfințesc plantele de leac, printre care alunul, leușteanul, menta și paltinul.
În tradiția populară, se spune că persoana care moare în ziua de Ispas ajunge direct în Rai și nu mai trece prin Judecata de Apoi.

Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor

În această zi este sărbătorită și Ziua Eroilor, motiv pentru care în toate bisericile mănăstirile, catedralele, cimitirile și monumentele închinate memoriei acestora se oficiează praznice de pomenire. Pomenirea eroilor la Înălțarea Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al BOR în anul 1920. De asemenea, această decizie a fost consființită cu prilejul altor două hotărâri sinodale în anii 1999 și 2001. Cu această ocazie, această zi a fpost proclamată ca sărbătoare națională bisericească.

Rugaciunea care se spune de Inaltarea Domnului

„Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorandu-te din inaltimile ceresti pentru mantuirea noastra si hranindu-te cu bucurie duhovniceasca in sfintele si prealuminoasele zile ale invierii Tale pamantesti, Te-ai inaltat cu slava de la noi la ceruri si ai sezut la dreapta lui Dumnezeu si Tatalui!

In aceasta senina si atotluminoasa zi a Dumnezeiestii Tale inaltari la ceruri, pamantul praznuieste si salta, cerul se bucura astazi de inaltarea Ziditorului fapturii, oamenii savoslovesc neincetat vazand firea noastra cea ratacita si cazuta, pe umerii Tai, acum, Mantuitorule, luata si inaltata la ceruri.

Te rugam cu osardie, Doamne, ca, prin preaslavita inaltare a Ta, sa insufletesti constiinta noastra, sa ne scoti din robia acestui trup si a acestei lumi pacatoase si sa ne invrednicesti sa cugetam la cele inalte, nu la cele pamantesti; ca nu se cuvine sa ne fie noua pe plac, ci tie, Domnului si Dumnezeului nostru, sa-ti slujim si sa lucram, pana cand, dezlegandu-ne de legaturile trupului si trecand vamile vazduhului, sa dobandim cerestile tale locasuri, unde stand de-a dreapta Slavei Tale, impreuna cu Arhanghelii si ingerii si cu toti Sfintii, vom proslavi Preasfant Numele Tau, impreuna cu Parintele Tau Cel fara de inceput si cu Preasfantul si Bunul si de Viata Facatorul Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor! Amin„.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: