Redactia.ro
Home » Știri » Incendiu devastator! O biserică, cuprinsă de flăcări înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Incendiu devastator! O biserică, cuprinsă de flăcări înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Un incendiu devastator a izbucnit, joi, la o biserică de lemn din comuna Chiojdeni, judeţul Vrancea. Lăcașul sfânt a fost ars din temelii.

Incendiu devastator! O biserică, cuprinsă de flăcări înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Biserica învăluită de flăcări imense este un monument istoric, construită între anii 1836-1839. Incendiul a izbucnit, așadar, înainte de  sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care are loc pe 15 august. La fața locului s-au deplasat de îndată mai multe echipaje de salvare, din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Râmnicu Sărat şi un echipaj SMURD.

Odată ce echipajele de intervenție au ajuns la fața locului au constatat că focul s-a extins pe toata suprafața lăcașului sfânt, 150 mp. S-au deplasat pentru stingerea flăcărilor și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență ale comunelor Chiojdeni, Dumitrești și Jitia, dar și pompierii militari.

Nu s-a raportat niciun rănit și se consideră că biserica a ars în urma unui scurtcircuit, deoarece era închisă în momentul izbucnirii incendiului, iar în interior nu se afla nimeni, transmite europafm.ro. De asemena, în interiorul bisericii se aflau și icoane din 1700, care au ars și ele.

Ce semnifică Adormirea Maicii Domnului

Adormirea Maicii Domnului reprezintă trecerea în neființă a Maicii Domnului. De aceea, creștinii ortodocși postesc timp de 14 zile, până la sărbătorirea zilei. Așadar, în aceste zile de post, credincioșii trebuie să se abțină de la tot ce înseamnă carne, lactate, dar și fapte rele. Totodată, ei pot rosti o rugăciune de ajutor, precum:

”Tropar la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, glasul 1:

Întru naştere Fecioria ai păzit, întru Adormire lumea nu ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare; mutatu-te-ai la Viaţă, fiind Maica Vieţii şi cu rugăciunile tale, izbăveşti din moarte sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul 1.

Irmosul:

Cea Împodobită cu Dumnezeiasca Slavă, Sfinţita şi Lăudata pomenirea ta, Fecioară, pe toţi credincioşii la veselie i-a adunat; şi începând Mariam, cu timpane şi cu hore, cântă Unuia-Născut al tău, căci cu Slavă S-a preaslăvit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Petrecut-au cetele celor fără trup în Sion Dumnezeiescul tău trup cel ce mergea la cer. Şi fără de veste adunându-se mulţimea Apostolilor de la margini, a stat îndată înaintea ta Născătoare de Dumnezeu, cu aceia, Preacurată Fecioară, Cinstită pomenirea ta prăznuim.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Răsplătiri de biruinţă ai luat asupra firii, Curată, pe Dumnezeu născând. Însă, urmând Făcătorului şi Fiului tău, mai presus de fire te-ai supus Legilor firii. Pentru aceasta, după ce ai murit, ai înviat, cu Fiul tău în veci vieţuind.

Cântarea a 3-a.

Irmosul:

Cel Ce eşti Făcător şi Cu­prinzător a toate, Înţelepciunea şi Puterea lui Dumnezeu, Hristoase, Neclintită şi Nemişcată, întăreşte Biserica, Cel Ce Însuţi eşti Sfânt şi întru Sfinţi Te odihneşti.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Pe tine, femeie moartă, însă mai prsus de fire şi Maică a lui Dumnezeu, văzându-te măriţii Apostoli, Ceea ce eşti cu totul fără prihană, cu frică te-au atins cu mâinile pe tine, cea Strălucită cu Mărire, ca pe o Sălăşluire în care Dumnezeu a locuit văzându-te”, citește continuarea pe Doxologia.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: