Redactia.ro
Home » Știri » Începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Care sunt tradițiile și obiceiurile

Începe Postul Adormirii Maicii Domnului. Care sunt tradițiile și obiceiurile

postul maicii-domnului

În popor, acest post este cunoscut și sub numele de Postul Sfintei Mării sau Santamariei. Este un post care îi pregateste, de fapt, pe creștini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Față (6 august) și Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Când începe și cât ține Postul Adormirii Maicii Domnului

În mod normal, postul Sfintei Mării începe la 1 august și durează două săptămâni. Anul acesta, postul va începe vineri, 31 iulie, joi lăsându-se sec.

Inițial, undeva prin secolul al V-lea durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creștini. Cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august, în timp ce la Ierusalim postul dura opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august.

Cum trebui să postim

Dacă data de 31 iulie pică miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Dacă sărbătoarea pică în astfel de zile, se dă dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. După titpicurile bisericeşti, se posteşte strict lunea, miercurea şi vinerea, până la orele 15:00, când se mănâncă numai hrană uscată. Marţea şi joia se consumă legume fără ulei, de preferat doar fierte. Pe 6 august, când are loc sărbătoarea Schimbării la faţă, avem dezlegare la untdelemn, peşte şi vin. În bisericile mănăstirilor, se citesc zilnic cele două Paraclise ale Maicii Domnului, din Ceaslov. Romano-catolicii postesc numai o singură zi, în ajunul sărbătorii, pe 14 august.

Obiceiuri și tradiții care trebuie respectate în postul Maicii Domnului

De sărbatoarea Schimbării la Față sau Pobrejenie se leagă o mulțime de superstiții. Cine mănâncă struguri înainte de Obrejenie, adică nesfințiți, o să aibă dureri de burtă, fiindcă aceștia trebuie, mai întâi, duși la biserică

Fetele nu trebuie să se spele pe cap de Obrejenie, fiindcă așa cum iarba nu mai crește în campuri, așa nu le va mai crește nici lor părul. De asemene, cei care nu țin sărbatoarea Schimbării la Față or să sfârșească uscați și gălbejiți, precum florile care se vor ofili începând cu această zi.

Femeile care spala rufe de Pobrejenie vor fi năpădite de paduchi și ploșnițe, iar cele care sunt însărcinate, dacă țin această zi, vor avea o naștere foarte usoară, potrivit fanatik.ro.

În caz că nu știi ce să gătești în post învață rețeta pentru șnițele din soia.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: