Redactia.ro
Home » Stil de viață » Indemnizație pentru văduve 2024: Cum să obții suma de 3.500 de lei lunar

Indemnizație pentru văduve 2024: Cum să obții suma de 3.500 de lei lunar

Indemnizație pentru văduve 2024: Cum să obții suma de 3.500 de lei lunar

Începând cu luna ianuarie 2024, veteranii de război, invalizii și văduvele primesc o indemnizație lunară majorată, în valoare de 3.500 de lei, în urma promulgării legii anul trecut de către președintele Klaus Iohannis. Această indemnizație, care reprezintă 50% din câștigul salarial mediu brut pe țară, este o recunoaștere a serviciului și sacrificiului aduse de aceste categorii de persoane în slujba țării.

Scopul actului normativ este de a exprima recunoștința, respectul și admirația statului român față de cei care și-au dedicat viața pentru apărarea țării, oferind în același timp o reparație morală și materială menită să asigure un venit decent invalizilor, veteranilor și văduvelor de război. Iată detaliile!

Indemnizație pentru văduve 2024

Conform legii, indemnizația este neimpozabilă și se acordă exclusiv acestor categorii de beneficiari. Mai mult decât atât, văduvele de veterani de război pot beneficia de această indemnizație din partea statului, dar cu condiția să îndeplinească anumite criterii.

Văduva de război este considerată soția supraviețuitoare a veteranului decedat pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor sau bolilor contractate pe front sau în prizonierat.

Veteranii de război, alături de văduvele acestora, beneficiază și de alte drepturi, cum ar fi indemnizația lunară proporțională cu timpul petrecut în război și renta în cazul în care au fost decorați pentru merite deosebite.

„Invalizilor de război, veteranilor de război şi văduvelor de război li se acordă, lunar, o indemnizaţie de gratitudine, neimpozabilă, în valoare de 50% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata”, se arată în legea promulgată de către şeful statului.

Cum să obții suma de 3.500 de lei lunar

În conformitate cu Ordonanța de urgență nr. 115 din 14 noiembrie 2023, indemnizațiile au crescut cu 13,8% începând cu anul 2024, fapt ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă a condițiilor financiare pentru aceste categorii de beneficiari.

„Începând cu anul 2024 se majorează cu 13,8% nivelul acordat/cuvenit pentru luna decembrie 2023:

a) indemnizațiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările și completările ulterioare;

b) drepturile prevăzute de Legea nr. 49/1991 privind acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, cu modificările și completările ulterioare;

c) drepturile prevăzute de Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în documentul publicat în Monitorul Oficial, potrivitlegislatie.just.ro.

Pe lângă indemnizația lunară, văduvele de veterani de război mai beneficiază de o serie de facilități precum călătorii gratuite cu trenul, gratuități pe mijloacele de transport în comun, scutiri de la plata impozitelor și taxelor locale, asistență medicală gratuită în instituțiile medicale civile sau militare, bilete de tratament gratuite în stațiunile balneoclimaterice, precum și ajutor anual pentru acoperirea unei părți din costul chiriei, energiei termice și electrice.

Pentru a obține drepturile cuvenite în calitate de văduvă de veteran de război, sunt necesare următoarele documente:

  • Cerere pentru indemnizație de văduvă de veteran de război
  • Dovadă că soțul avea calitatea de veteran de război la data decesului
  • Legitimația veteranului de război decedat
  • Talonul de pensie al veteranului (indemnizație)
  • Talonul de pensie al văduvei
  • Certificatul de deces al veteranului
  • Certificat de naștere
  • Certificat de căsătorie
  • Act de identitate
  • Declarație pe propria răspundere a văduvei că nu s-a recăsătorit.

Indemnizația pentru văduve în 2024 reprezintă nu doar un drept al acestor persoane, ci și o formă de recunoaștere a sacrificiului lor și a contribuției lor la apărarea și prosperitatea țării. Este important ca aceste drepturi să fie cunoscute și accesate în mod corespunzător pentru a asigura un trai decent pentru aceste categorii de beneficiari.

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: